Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 10. Az év 131. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739413. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az MNB arany-, ezüstérméi: Wigner Jenő Egri csillagok, focivébé

Az MNB arany-, ezüstérméi: Wigner Jenő Egri csillagok, focivébé
Infovilág

Összevonták az „Europa” nemzetközi gyűjtőprogram és a „Magyar irodalom alakjai” sorozatot (2013-ban a nemzetközi programban is az irodalom a közös témakör), így az „Europa” program a „100 éve született Weöres Sándor” tematikával folytatódik 2013-ban. Eötvös József 200. születési évfordulójáról munkássága és közéleti szerepe miatt önálló ezüst emlékérmével emlékezik meg a jegybank. A „Magyar Nobel-díjasok” sorozat Wigner Jenő méltatásával folytatódik, aki 50 éve kapott fizikai Nobel-díjat. A 2011-ben a mohácsi busójárást bemutató érmével kezdődött „UNESCO szellemi örökségek” ezüst emlékérme-sorozat második tagja „a magyar táncház módszer” lesz; a témát tavaly novemberben vették föl a szellemi örökségek listájára.

A nyilvános konzultáció idején érkeztek új témajavaslatok is; közülük a 2014. évi labdarúgó-világbajnokság tematikát az MNB felvette a programba. Bár a vb csak két év múlva lesz, a FIFA hivatalos nemzetközi érmeprogramját már meghirdették, és ebben kaphat helyet a magyar kibocsátás, amely iránt így az átlagosnál nagyobb nemzetközi érdeklődés várható.

Az eredeti terveknek megfelelően ”A világ legkisebb aranypénze” nemzetközi gyűjtőprogramot és a „Középkori magyar aranyforintok” arany emlékérme sorozatot is folytatja a jegybank.

A még 2001-ben megkezdett „Ifjúsági irodalom” színesfém-sorozatban jövőre jelenik meg az „Egri csillagok” emlékérme, amellyel a 150 éve született Gárdonyi Gézáról is megemlékezik az MNB.

A fentiek alapján a 2013. évi emlékérme-kibocsátási program:

Az emlékérmék anyagának, névértékének és technikai paramétereinek kialakítására, valamint a kibocsátási időpontok végleges meghatározására várhatóan az év végén kerül sor.

Címkék