Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hat százalékkal nőtt a halálos közúti közlekedési balesetek száma – az áldozatok fele vétlen volt

Hat százalékkal nőtt a halálos közúti közlekedési balesetek száma – az áldozatok fele vétlen volt
Infovilág

Csaknem 16 ezer személysérüléses közúti közlekedési baleset történt 2011-ben – a negyedik negyedévvel megegyezően – 3%-kal kevesebb, mint 2010-ben. A csökkenésben a fokozott közúti ellenőrzés mellett szerepet játszott, hogy a növekvő üzemanyagárak miatt egyre többen használták a tömegközlekedési eszközöket. Ezzel párhuzamosan a személygépkocsi-állomány 2011 évközepén nem érte el a 2010. év végi állományt, ráadásul az év végére tovább mérséklődött. A lakott területen belül okozott balesetek száma (aránya 69%) – az előző évihez képest – csaknem azonos mértékben csökkent, mint a lakott területen kívül okozottaké.

Kis híján 21 ezren szenvedtek közúti balesetet tavaly, mintegy ezerrel kevesebben, mint 2010-ben. Balesetben 638-an vesztették életüket, az év egészét tekintve 14%-kal kevesebben, mint 2010-ben. Egyedül a negyedik negyedévben volt magasabb az áldozatok száma, mint tavalyelőtt. A súlyosan megsérültek száma megközelítette az 5200-at, a könnyen megsérülteké meghaladta a 15 ezret. A meghalt személyek 49%-a vétlen áldozat volt.


A közlekedésbiztonság egyik legfontosabb mutatóját, a közúti halálozást tekintve az év folyamán kiugróan kedvező hónap volt a szeptember, amikor 54%-kal kevesebben vesztették életüket, mint 2010 szeptemberében. Az iskolakezdés hónapjában ez az arányszám kiemelkedően jó eredménynek mondható. A november tekinthető az év fekete hónapjának, mert abban a hónapban viszont 27%-kal többen vesztették életüket, mint egy esztendővel azelőtt. Balesetben megsérült 1581 gyermek, 86%-a könnyű sérülést szenvedett, és 12 gyermek vesztette életét.

Tavaly a balesetek 60%-át személygépkocsik, 11%-át kerékpárosok, 10%-át tehergépkocsik, 5%-át segédmotoros kerékpárosok, 4%-át motorkerékpárosok okozták. A többi jármű, az utasok hibája és egyéb ok miatt bekövetkezett balesetek részesedése 4%. A gyalogosok 6%-os arányban voltak okozói a baleseteknek.


A motorkerékpárosok hatodával, a segédmotoros kerékpárosok 4%-kal több balesetet okoztak, mint az előző év azonos időszakában. A balesetek 92%-a a járművezetők hibájából történt. A legnagyobb arányt (28%) gyorshajtás képviseli, az esetek száma az előző évi azonos időszak szintjéhez képest is 2%-kal nőtt. A járművezetők hibájából okozott baleseteknél ezenkívül 3%-kal többször előztek szabálytalanul, a többihiba az előző évi szint alatt maradt. 

Az autópályákon 2011-ben hetedével kevesebb baleset történt, mint egy évvel azelőtt. Az autópálya hosszához mért fajlagos mutatók szerint az M1-es autópályán történt a legtöbb baleset, száz km-re 59 baleset jutott. Az M5-ös autópályán megsérült személyek több mint a fele külföldi állampolgár volt.

Az ittasan okozott balesetek aránya a kerékpárosok és a segédmotorkerékpár-vezetők által okozott balesetek (21–23%) között a legmagasabb.

Régiós bontásban vizsgálva, a 2010. év adataihoz mérten tavaly a balesetek száma Nyugat- Dunántúlon nőtt 3%-kal, a Dél-Dunántúlon az előző évivel közel azonos szinten maradt, a többi régióban csökkent. A területen bejegyzett tízezer gépjárműre jutó balesetek száma Észak-Magyarországon a legalacsonyabb, 37; az országos átlag 42. Az ittasan okozott balesetek száma a Dél-Dunántúlon nőtt (6%-kal), a többi régióban csökkent. A legnagyobb csökkenést Észak-Magyarországon regisztrálták, ahol 26%-kal kevesebb balesetet követtek el ittas állapotban, mint egy évvel azelőtt.

Címkék