Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szárnyaszegett Malév – segítik az utasokat – tömeges elbocsátás fenyeget

Szárnyaszegett Malév – segítik az utasokat – tömeges elbocsátás fenyeget
Infovilág

Az easyJet a Malév számos célállomásáról, a többi között Párizsból, Londonból és Berlinből indít rendszeresen járatokat Budapestre, miáltal az utasok rövid időn belül elérhetik kívánt úti céljukat a légitársaság gépeivel. Az easyJet „Malév-jegye” 60 euróba (17 800 forintba) kerül, és tartalmazza a reptéri adókat és illetékeket, valamint egy maximum 20 kg-os poggyász szállítását. Aki igényt tart a jegyre, az egyeztessen telefonon a légitársaság ügyfélszolgálatával: +448441045454 telefonszámon. A telefonos jegyvásárláskor a Malévnél vásárolt jegy foglalási számát kell megadni, valamint a foglalás bizonylatát be kell mutatni a repülés napján, az utasfelvételnél.

Forgalomnövekedésre számít a MÁV-Start

A Malév igazgatósága a mai napon elrendelte a légitársaság üzemszerű működésének beszüntetését. Ennek következtében a MÁV-Start Zrt. megnövekvő utasforgalomra készül a nemzetközi vonalakon. A vasúttársaság azzal számol, hogy a repülőjáratok törlése miatt elsősorban Ausztria felé (Németországba, Svájcba) illetve Cseh- és Lengyelországba megnő az utasok száma. Kelet felé az Ukrajnán át Oroszországba közlekedő vonaton, illetve Romániába várható a szokásosnál nagyobb utasforgalom. A légi járatok törlése érinti Horvátországot és Bosznia-Hercegovinát és a Balkán egyéb országait is, ezért ezeken a vonalakon is készül a MÁV-Start Zrt. a megnövekvő igényekre. A közvetlen vonatokon túl szinte valamennyi Malév-célállomásra vásárolható vasúti jegy, így átszállással további városok is elérhetők. Az utasok tájékoztatására a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat a 06 40 49 49 49-es elérhetőségén egy erre a célra létrehozott menüpontban ad segítséget.

 

Könnyítések az utas- és storno-biztosításokban

A Malév váratlan leállása számos olyan utazót is érint, aki előzőleg utazásképtelenségre vonatkozó (storno) vagy utasbiztosítást kötött. Noha ezen biztosítások nem szolgálnak a Malév hibájából meghiúsult utazások miatti kártérítésre, a Generali-csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító (EUB) néhány rendkívüli intézkedéssel igyekszik megkönnyíteni a bajba jutott utasok dolgát.

Az EUB vállalja, hogy a törölt Malév-járatokra megkötött utazásképtelenségi (storno) biztosítás díjának teljes összegét visszatéríti. Az igényt annál az utazási irodánál kell jelezni, amelyiknél megkötötték a storno-biztosítást.

Ha az utasnak sikerül a meglévő Malév-jegyét más légitársaság járatára átfoglalni, akkor az EUB a korábban megkötött storno-biztosítást érvényesnek tekinti a módosított jegyre is az eredeti jegyár összegéig. Azokban az esetekben, ahol az átfoglalás az eredetinél magasabb jegyárat eredményez, vagy pedig teljesen új jegyet vesz az utas, az új jegyre illetve a jegyár-különbözetre új biztosítást célszerű kötni.

Az utasbiztosítással rendelkező, a Malév leállása miatt külföldön rekedt, általa biztosított utasok részére az EUB ingyenesen meghosszabbítja a biztosítást az alap-kockázatokra vonatkozóan – pl. betegség, baleset - a tényleges hazautazás időpontjáig, de legkésőbb 2012. február 6. hétfőn délelőtt 10 óráig. (A kiegészítő biztosításokra – pl. sportbalesetek – ez nem vonatkozik.)

 

A Magyar Turizmus nem tart az idegenforgalom csökkenésétől

A Malév működésének leállításával összefüggésben a Magyar Turizmus Zrt. folyamatosan tárgyal a kormányzati illetékesekkel, a Budapest Airporttal, légitársaságokkal és a szakmai szervezetekkel avégett, hogy a Malév leállásával összefüggő járattörlések ne okozzanak súlyos fennakadást a Magyarországra irányuló beutazó forgalomban.

Az MT Zrt. a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségével is tárgyalásokat kezdett annak érdekében, hogy a Budapesten maradt utasok elszállásolása biztonságosan megoldódjék a ma megjelent miniszteri rendeletben foglalt kármentesítési lehetőség felhasználásával.

Az MT Zrt. szerint Magyarország mint turisztikai cél jól megközelíthető marad az azonnali intézkedéseknek, az új belépő járatoknak, légitársaságoknak és más piaci szereplőknek köszönhetően.

 

Szociális válsággal fenyeget a Malév csődjecsaládok ezreinek megélhetését veszélyezteti

„Nem csak az utasok, a Malév és a többi repülőtéri cég munkavállalói sem tudják, mi lesz a sorsuk. Szociális válság fenyeget, egy kisvárosnyi ember veszítheti el a megélhetését a tél közepén. Az államnak kell közbelépnie, hogy ez ne történjen meg, és hogy a tervezett új légitársaság is zökkenőmentesen tudjon majd elindulni” – áll Magyar Polgári Légiközlekedési Szövetség (MAPLÉSZ) közleményében.

A szövetség aggodalommal figyeli a Malév vezetőségének legújabb lépéseit. A ma reggeli pánikszerű leállás, és az azt követő kapkodás sajnos, a legrosszabbat sejteti: a vezetőségnek nem volt, nincs terve a helyzet kezelésére. Csakhogy olyan szociális válság fenyeget, amely azonnali, határozott intézkedéseket követel.

A Malév összesen 2600 főnek ad munkát. A repülőtéren dolgozó szakember-gárda sorsáról egyelőre nincs hivatalos információ, értesülések szerint a jövő héten jelentik be a csoportos létszám-csökkentéseket. Azonban jóval több, mint 2600 család megélhetése került hirtelen veszélybe. A Malév adta a budapesti repülőtér forgalmának 40 százalékát. A repülőtéren mintegy harmincezer ember dolgozik – nem beszélve beszállítókról és alvállalkozókról. A mostani helyzet még akkor is egy kisvárosnyi ember megélhetését veszélyezteti, ha nem kerül sor a legrosszabbra, az 1-es terminál bezárására. Egyes cégeknél a szakszervezetek értesülései szerint már hetekkel korábban felkészültek a kényszer-szabadságolásokra, és komoly elbocsátási hullám is következhet.

A fenyegető szociális krízis megoldására az elmúlt időszak és a mai nap tanulságai alapján a Malév vezetősége nem látszik alkalmasnak. Elégtelen az utasok tájékoztatása. Sokan panaszkodnak a telefonvonalak elérhetetlenségére. Eközben a Malév honlapján órákon át csak egy lakonikus, magyar nyelvű közlemény várja az érdeklődőket – ez nem tartalmazott semmilyen fogódzót a külföldi utasok számára, és hallgat a Malév-jegyeket korábban lefoglaló utasok jogairól. Jelen pillanatban is akadozik az információáramlás.

Fontos információ, hogy a Malév a légitársaságok nemzetközi szervezetének (IATA) tagjaként biztosítással rendelkezik, azaz a hoppon maradt utasokat más légitársaságok ingyen elszállítják a célállomásaikra. A korábbi Malév-vezető, Váradi József cége, a Malév ellen uniós vizsgálatot kezdeményező WizzAir ajánlata, miszerint „kedvezményes áron” hajlandó szállítani a Malév pórul járt utasait, emiatt a MAPLÉSZ szerint legalábbis aggályos: a nemzetközi szervezetnél vezetett biztosítás ugyanis fedezi a WizzAir minden felmerülő költségét.

A csődbe jutott Malév anyagi lehetőségei is korlátozottak immár. Eljött az idő, amikor a tulajdonos Magyar Állam képviselőinek kell megnyugtató megoldást találni. Nem csak a fenyegető szociális krízis diktálja ezt: a repülőtéri szakembergárda egyben tartása elengedhetetlen volna egy új, tiszta lappal induló magyarországi központú légitársaság beindításához is.

 

 

Címkék