Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Fujitsu K komputer: a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe

Fujitsu K komputer: a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe
Infovilág

A hivatalos bejelentésre a Washington állambeli Seattle-ben megrendezett SC11 konferencián került sor. A TOP500-as rangsor első tíz szuperszámítógépének listája. A TOP500 a világ 500 leggyorsabb szuperszámítógépének rangsorát a Linpack benchmark alapján rendszeres állítják fel. Az elsőként 1993-ban felállított rangsort évente két alkalommal – júniusban és novemberben – frissítik.

A„K” számítógép: A Riken és a Fujitsu által közösen fejlesztett „K komputer” a japán oktatási, kulturális, sport és tudományos-technikai minisztérium (MEXT) által indított nagy teljesítményű számítástechnikai infrastruktúra-kezdeményezés (HPCI) része. A rendszer konfigurálása 2010. szeptember végén kezdődött, használata pedig a terv szerint 2012-ben indul. A Riken 2010 júliusa óta „K komputernek” nevezi a szuperszámítógépet. A „K” a japán „Kei” kandzsi betűből ered, amelynek jelentése 1016, és a rendszer 10 teraflopos teljesítményére utal. A japán Kei betű jelének felhasználásával készült logó 2010 októberében született meg. A Kei második jelentése „nagy átjáró” – a rendszernek is ilyen átjáró-szerepet szánnak a számítástudományban.

A Linpack lineáris egyenletrendszer-megoldó programot J. Dongarra, Ph.D., a University of Tennessee professzora dolgozta ki. Benchmark-programként használják a világ szuperszámítógépeit rangsoroló Top500-as lista felállítására.

A Riken-ről: az alap- és alkalmazott kutatásokra szakosodott Riken japán vezető kutatóintézete. A Riken kutatói évente több mint 2500 tanulmányt publikálnak neves tudományos és műszaki szaklapokban, sokféle tudományág (pl. fizika, kémia, orvostudomány, biológia, műszaki tudományok) területén. Fejlett kutatási környezetének és interdiszciplináris együttműködést hangsúlyozó koncepciójának köszönhetően a Riken páratlan hírnévre tett szert Japán és a nagyvilág tudományos köreiben. További információ: http://www.riken.jp/

Címkék