Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Patkánymérget találtak potencianövelő szerekben

Patkánymérget találtak potencianövelő szerekben
Infovilág

Tavaly szeptemberben folytatott ellenőrzéskor interneten értékesített 42 ezer hamis gyógyszert foglaltak le a svéd hatóságok. A pirulák között 6300 hamisított Viagrát találtak; a laborvizsgálati eredményekről a napokban adtak tájékoztatást az illetékesek – írja a Yahoo News.

A vizsgálatok csak a lefoglalt hamisítványok felében mutatták ki, hogy tartalmazzák az eredeti Viagra hatóanyagát, a szildenafilt. A tabletták egy része az előírtnál kisebb dózisban, más része viszont az engedélyezett 100 miligrammnál több aktív összetevőt tartalmazott. A készítményt hivatalosan csak orvosi javallatra, bizonyos egészségügyi panaszok kizárása esetén szabad alkalmazni. A nagyobb mennyiségű hatóanyag különösen növeli a mellékhatások, így a stroke és a szívpanaszok előfordulásának a kockázatát.

A hatósági jelentés szerint a hamis potencianövelők egy része az előírttól eltérő összetevőket tartalmazott, így kimutatták bennük például a Diclofenac fájdalomcsillapító hatóanyagát is. Egy indiai, gyógynövény alapú készítményként hirdetett szerben patkányméregként használt sztrichnint is találtak, amely az emberre is veszélyes legerősebb mérgek egyike.

Címkék