Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

ErKell nekünk! – 2012 végére felújítják az Erkel Színházat

ErKell nekünk! – 2012 végére felújítják az Erkel Színházat
Infovilág

Az Erkel Színház napjainkban.Az Erkel Színház, amikor még Népoperának hívták, 1911-ben.Az épület látványa eléggé lehangoló: a vakolat sok helyen leomlott, lyukak tátognak a falakon, ám ezek könnyen javíthatók. Mozsár István ügyvezető igazgató, az újjáépítés felelőse súlyosabbnak tartja a statikai gondokat, ám a híresztelésekkel ellentétben nincs szó életveszélyről, sőt, az épület szerkezeti állapota meglepően jó. Teljesen korszerűtlen viszont a színpadtechnika, ezért majd forgószínpadot építenek, és az eddigi kézi díszlethúzást gépesítik.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház kormánybiztosa szerint az Erkelnek az a küldetése, hogy „elérhető áron, elérhető közelségbe hozza az operát, balettet, musicalt a budapesti és a vidéki közönség számára egyaránt.” Ezért a költségvetési pénzhez a művészekkel együtt azzal szeretnének hozzájárulni, hogy ErKell nekünk! néven meghirdetik az újjáépítéshez kapcsolódó jótékonysági célú összefogást. A kezdeményezés nyitó eseménye a 2012. február 18-i Erkel-estély lesz. Az Operaház weboldalán elindítják az Erkel-visszaszámlálót, amely 2012. december 8-ig folyamatosan mutatja, hány nap van még hátra a megújult színház megnyitásáig.


Éppen száz esztendővel ezelőtt, 1911. december 8-án nyitotta meg kapuit az akkori Tisza Kálmán téren Budapest második dalszínháza, amelyet akkor még Népoperának neveztek. Már akkor az ország legnagyobb befogadóképességű színházépülete volt. A külső-belső megjelenésében puritán épületet a kor neves építészei, Márkus Géza, Komor Marcell és Jakab Dezső tervezték. A teátrum építése kilenc hónapig tartott. A fehér falakon az egyetlen díszítés Pór Bertalan freskója volt, Bernáth Aurél alkotásait csak sokkal később, 1973-ban helyezték el a homlokzaton.)

A színház alapítója és első igazgatója, Márkus Dezső azt a feladatot kapta, hogy állandó magyar társulattal, kizárólag magyar nyelven, főként magyar szerzők műveit játssza. A nyitóelőadáson először Erkel Hunyadi-nyitánya csendült fel. A színház népoperai jellegét mutatja, hogy prózai darabokat, balettet és operettet is játszottak. Az intézményt az évtizedek során többször átalakították és átkeresztelték: volt varieté, művelődési központ és mozi is, sőt a harmincas években bokszmeccseket is rendeztek ott. Hatvan évvel ezelőtt helyezték az Operaház felügyelete alá, és két évvel később kapta meg az Erkel Színház nevet. Az Andrássy úti Operaház rekonstrukciója alatt (1980–84) kizárólag ott tartottak operaelőadásokat. Az Erkel 2007. június 7-én telt meg utoljára, egy búcsúkoncerten. Azóta a nagyközönség előtt zárva van.

Címkék