Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nőtt a munkanélküliség Bécsben a keleti nyitás miatt (is)

Nőtt a munkanélküliség Bécsben a keleti nyitás miatt (is)
Infovilág

Fiatalok a bécsi munkaügyi hivatalban.A bécsi munkaügyi hivatal, az Arbeitsmarktservice (AMS) legfrissebb adatai alapján 2011 novemberében 6,5%-kal nőtt a munkanélküliség az osztrák fővárosban 2010 novemberéhez képest. Az előző hónapban összesen 78 165 személy volt munka nélkül, átképzéseken 24 250-en vettek részt.

Az elbocsátások leginkább az építőiparban (+9,8%) és a szállodaiparban (+7,7%) dolgozókat érintették, közülük is inkább a férfiakat (7,1%), mint a nőket (5,6%). Alig változott viszont a tartós munkanélküliek és a gyakornoki helyet kereső fiatalok száma.

Claudia Finster, az AMS Wien vezetője szerint a munkaerő-túlkínálat egyik oka, hogy most érezteti jobban a hatását az osztrák munkaerőpiac megnyitása a kelet-európai munkavállalók előtt. „A képzési kínálatunkkal minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy azt adjuk a vállalkozásoknak, amit keresnek: kimagaslóan és sokoldalúan képzett munkaerőt” – mondja Finster.

Mivel különösen nagy arányban, 13%-kal nőtt a munkanélküliség azoknak a 25 évnél fiatalabb munkavállalóknak a körében, akik idő előtt abbahagyták tanulmányaikat és váltogatják a munkahelyeiket, az AMS több kutatást is elindított, hogy kiderítse, mik az erősségeik, illetve gyengeségeik ezeknek az embereknek, illetve miért hagynak mindent abba? Foglalkoznak az emberi kapcsolataikkal is, illetve egy másik kutatás keretében olyan hozzátartozókat keresnek meg, akiknek a családtagját magatartási okból küldték el az iskolából vagy munkahelyről.

Címkék