Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Pénzátutalás: órákon belül a címzettnél

Pénzátutalás: órákon belül a címzettnél
Infovilág

A munka tavaly nyáron kezdődött azzal a céllal, hogy a Magyar Nemzeti Bank 2010-ben elfogadott szabályozásának megfelelően a hazai pénzforgalmi szolgáltatók jövő július 1-jétől képesek legyenek az elektronikusan benyújtott átutalásokat a mai egy munkanap helyett legfeljebb négy órán belül eljuttatni a címzettekhez.

A bevezetésig hátra lévő időben a rendszereket alapos és folyamatosan növekvő intenzitású tesztelésnek vetik alá. A próbák első szakasza nemrég lezárult, és mivel a tapasztalatok kedvezőek, a résztvevők megkezdhetik rendszereik finomhangolását.

A gördülékeny felkészülés céljából a banki és jegybanki szakértők számos gyakorlati ügyben döntöttek és olyan rendszert alakítottak ki, amely biztosítja, hogy munkanapokon a nyitva tartás idején kétóránként végezzék el az átutalások központi elszámolását, vagyis egy átlagos átutalás a rendelet által előírt követelménynél akár gyorsabban is teljesülhet.

Az új európai SEPA-szabványnak megfelelően bővül a tranzakciókhoz kapcsoló adattartalom is: ez a vállalati ügyfelek számára megkönnyíti a fizetések könyvelésének automatizálását és segíti a gyors bankváltást is. Az ügyfelek és a felkészülésben részt vevők tájékoztatása végett mától az összes résztvevő honlapján elérhetők az új átutalási mechanizmus működésével kapcsolatos legfontosabb információk.

A Magyar Nemzeti Bank honlapján a kapcsolódó anyagok a napközbeni átutalás projekt oldalon tekinthetők meg.

Címkék