Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az Oracle is a felhőkbe költözött – jön a Solaris 11

Az Oracle is a felhőkbe költözött – jön a Solaris 11
Infovilág

Tekintettel arra, hogy szigorúan szakmai jellegű volt a sajtóesemény, szerkesztőségünk úgy döntött, hogy az Oracle által készített összefoglalót adja közre, hogy a témákban érintett és érdekelt olvasóink első kézből értesülhessenek a fejleményekről.

Oracle Open World bejelentések (összefoglaló)

 

Oracle Exalytics Business Intelligence Machine: az iparág első, fejlett analitikán alapuló célrendszere

  • Az Oracle lerántotta a leplet az Oracle Exalytics Business Intelligence Machine megoldásáról, amely az iparág első memóriaalapú hardver- és szoftverrendszere. A fejlesztés az elemzések minden eddiginél gyorsabb futtatását teszi lehetővé és villámsebesen hozza létre a valós idejű vizuális elemzéseket, emellett pedig új típusú analitikai alkalmazásokat is támogat.
  • Az Oracle Exalytics révén a vállalatok a rendkívül gyorsan változó üzleti körülmények között is igen gyorsan hozhatnak döntéseket. Ugyanakkor az interaktív vizualizációs lehetőségek bevezetésével kiszélesíti a felhasználók körében az üzleti intelligencia (BI) alkalmazását, mivel bármely felhasználó számára elérhetővé teszi az analitikai módszereket.
  • A szervezetek az egyszerű jelentéseken és műszer-falnézeteken kívül jóval mélyrehatóbb analitikai eszközökhöz jutnak a modellezéstől és tervezéstől kezdve az előrejelzések készítésén át egészen a prediktív analitikáig. A tervezői alkalmazások gyorsabb, pontosabb és az egész vállalaton átívelő tervezési ciklusokat eredményeznek.
  • Az új rendszer az Oracle Business Intelligence Foundation már bizonyított megoldását továbbfejlesztett vizualizációs képességekkel és teljesítményoptimalizációval ötvözi. Emellett kiaknázza az iparágvezető Oracle TimesTen In-Memory Database optimalizált verziójának analitikai bővítményeit is, mindehhez pedig egy kiválóan méretezhető Oracle kiszolgálót vet be, amelyet kifejezetten a memóriaalapú BI-alkalmazásokhoz fejlesztettek.

 

Oracle Big Data Appliance: Az új rendszer használatával az ügyfelek a lehető legtöbbet hozhatják ki a nagyvállalati környezetben megjelenő Big Data megoldásból

 

  • Az Oracle az Oracle OpenWorld 2011 konferencia keretében bejelentette az Oracle Big Data Appliance-t, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára a Big Data adattömegeinek fokozott integrálását és értékének maximális kiaknázását.
  • A weblogok, a közösségi média bejegyzései, az intelligens mérőeszközök, érzékelők és egyéb hasonló eszközök olyan adattömeget hoznak létre, amelyet általában a Big Data jelenséggel jellemeznek. A nagyvállalati adattárházak és BI-alkalmazások számára azonban ez az adattömeg ma még nem hozzáférhető.
  • Az Oracle Big Data Appliance, valamint az Oracle Exadata Database Machine és az új Oracle Exalytics Business Intelligence Machine együttesen olyan átfogó megoldást nyújt a Big Data kezelésére, amelynek révén az ügyfelek teljes körűen hozzáférhetnek a Big Data adataihoz a nagyvállalaton belül, és átfogóan szervezhetik, elemezhetik az adattömeget a Big Data maximális kiaknázásával.
  • Az Oracle Big Data Appliance egy olyan új rendszert ölel föl, amely nyílt forráskódú disztribúciót nyújt az Apache™ Hadoop™, Oracle NoSQL Database, Oracle Data Integrator Application Adapter for Hadoop, Oracle Loader for Hadoop megoldásokhoz, valamint az R programozási nyelvhez is.
  • Az Oracle Big Data Appliance nemcsak egyszerűen integrálható az Oracle Database 11g, az Oracle Exadata Database Machine, illetve az Oracle Exalytics Business Intelligence Machine megoldásokkal, hanem nagyvállalati szintű teljesítmény, rendelkezésre állás, támogatás és biztonság mellett kínál fejlett analitikai eszközöket bármely adattípuson.

 

Oracle Enterprise Manager 12c verzió: az üzletközpontú informatikai felügyeleti megoldás egyedi felhőfunkciókkal bővült

 

  • Az Oracle bejelentette az Oracle Enterprise Manager 12c megoldást, amely az iparágban elsőként ötvözi az Oracle teljes termékkínálatának felügyeletét vállalati felhőalkalmazások teljes életciklusának felügyeletével.
  • Az új verzió az üzletközpontú informatikai felügyelettel kapcsolatos megközelítésre építve lehetővé teszi az üzlet és az informatika hatékonyabb integrációját.
  • Az informatikai szervezetek ezzel a verzióval növelhetik a hatékonyságot és az elérhetőséget, emellett csökkenthetik a hagyományos adatközpontok, valamint a virtualizált és felhőszámítási környezetek költségeit és összetettségét.
  • Az Oracle Enterprise Manager 12c új, központi konzolja, az Oracle Enterprise Manager Cloud Control olyan egyedi felügyeleti funkciókat foglal magában, amely a felhőalkalmazások teljes életciklusa során felhasználhatók. A legfontosabb új funkciók közé tartozik a konszolidáció és a kapacitástervezés, az önkiszolgálás, a tesztelés, az ellenőrzés, valamint a mérés és a visszaterhelés.
  • A megoldás az Oracle Fusion Applications és az Oracle tervezett rendszerei esetében új, integrált, alkalmazástól a fizikai tárig terjedő felügyeleti funkciókat is tartalmaz. A verzió továbbá olyan új virtualizációfelügyeleti és felhőerőforrás-kezelési funkciókat is bevezet, amelyek az Oracle VM 3.0 megoldásra épülnek.
  • Az Oracle PartnerNetwork hálózatán keresztül elérhető új és továbbfejlesztett partnererőforrások és a nem Oracle-től származó összetevőkre vonatkozó új felügyeleti funkciók is bevezetésre kerültek.
  • Az Oracle Enterprise Manager 12c az első, „12c” számmal ellátott termék az Oracle kínálatában, a „c” pedig azt jelzi, hogy az Oracle jelentős beruházásokat hajtott végre a felhőben való használatra kész (cloud-ready) termékek fejlesztése terén.

 

Oracle Public Cloud megoldás: Az új szolgáltatások előfizetés alapú hozzáférést biztosítanak az ügyfelek és a partnerek számára az Oracle piacvezető vállalati alkalmazásaihoz, köztesszoftvereihez és adatbázis-kezelőjéhez

 

  • Larry Ellison, az Oracle vezérigazgatója nyitóbeszédében bejelentette a számtalan kategóriaelső integrált szolgáltatást tartalmazó Oracle Public Cloud megoldás megjelenését, amely az ügyfelek számára előfizetés alapú, önkiszolgáló hozzáférést biztosít az Oracle Fusion Applications, az Oracle Fusion Middleware és az Oracle Database megoldásokhoz, és mindezt teljes mértékben az Oracle felügyeli, üzemelteti és támogatja.
  • Az Oracle Public Cloud az Oracle Fusion Customer Relationship Management (CRM) Cloud Service, az Oracle Fusion Human Capital Management (HCM) Cloud Service, az Oracle Social Network, az Oracle Java Cloud Service és az Oracle Database Cloud Service szolgáltatásokat tartalmazza.
  • Az Oracle Public Cloud az Oracle Engineered Systems rendszeren fut, ezáltal nagyteljesítményű, megbízható, rugalmas és biztonságos infrastruktúrát biztosít az ügyfelek és a partnerek legfontosabb üzleti alkalmazásaihoz.
  • Az Oracle Public Cloud az egyetlen nyilvános felhőkörnyezet, amely az üzleti alkalmazások és technológiai megoldások teljes körét kínálja, ezáltal elkerülhetővé téve az adatok töredezetté és az üzleti folyamatok elaprózódottá válását, amennyiben az ügyfelek több elkülönülő nyilvános felhőmegoldást használnak.
  • Az Oracle Public Cloud az egyetlen felhőmegoldás, amely valóban rugalmas telepítést biztosít az ügyfeleknek azáltal, hiszen pontosan ugyanazon üzleti alkalmazások futtathatók a felhőben és házon belül egyaránt.
  • Az ügyfelek a már meglévő hagyományos Java és Oracle Database alkalmazásokat is telepíthetik az Oracle Public Cloudban anélkül, hogy azokat át kellene írni, és ennek köszönhetően a már meglévő informatikai eszközeiket, készségeiket és ökoszisztémájukat is kiaknázhatják.
  • Az Oracle Public Cloud díjszabása havi előfizetési modellen alapul, a szolgáltatások pedig egymástól függetlenül, külön-külön is megvásárolhatók.
  • Az Oracle Public Cloud számos megszokott szolgáltatást is nyújt, ideértve az erőforrás-kezelést és -elkülönítést, a biztonságot, az adatcserét és adatintegrációt, víruskeresést, fehérlisták kezelését és központosított önkiszolgáló ellenőrzést.
  • Az Oracle Public Cloud iránt érdeklődő ügyfelek a http://cloud.oracle.com weboldalon további tájékoztatást kaphatnak a szolgáltatásról és ugyanott regisztrálhatnak is annak igénybevételéhez.

 

Az átfogó platform az együttműködés megkönnyítése végett nyitott és integrált

Az Oracle Public Cloud önkiszolgáló, előfizetés alapú hozzáférést biztosít az Oracle Fusion Applications, az Oracle Fusion Middleware és az Oracle Database megoldásokhoz a következő szolgáltatások formájában:

  • Oracle Fusion CRM Cloud Service: A kialakításának köszönhetően hatékony, eredményes és könnyen kezelhető Oracle Fusion Customer Relationship Management (CRM) integrált értékesítési és marketingmegoldást kínál az értékesítési teljesítmény felügyeletével, amelynek köszönhetően a vállalatok több üzleti lehetőségekhez jutnak, sikeresebbek lehetnek és gyorsabb megtérülést érhetnek el.
  • Oracle Fusion HCM Cloud Service: az Oracle Fusion Human Capital Management (HCM) az alapoktól kezdve úgy lett felépítve, hogy az ügyfelek a saját igényeiknek megfelelően végezzék tevékenységüket, jobban megismerjék munkatársaikat és csapatként dolgozzanak együtt. Az Oracle Fusion HCM egyben teljesen új emberierőforrás-menedzsmentet kínál, hogy értéket közvetítsen a szervezet valamennyi munkatársa számára, a személyzeti szakemberektől az alkalmazottakon át a vezetőkig.
  • Oracle Social Network: olyan vállalati együttműködési és közösségi hálózati megoldás, amely számos közösségi eszközt biztosít az információk csapatok közötti összegyűjtésére és megosztására az üzleti folyamatok és a vállalati alkalmazások (például CRM és HCM) keretében. Oracle Social Network természetes párbeszédet tesz lehetővé, és a felesleges vagy alkalmi társalgást mellőző, célzott közösségi hálózattal jelentősen fokozza a produktivitást.
  • Oracle Database Cloud Service: az iparág első számú adatbázis-kezelőjén, az Oracle Database megoldáson alapuló vállalati adatbázis-kezelő megoldás adatbázissémákat, alkalmazásfejlesztési eszközöket, adatbetöltési szolgáltatásokat, webszolgáltatások API-jait és üzleti termelékenységi alkalmazáscsomagot kínál.
  • Oracle Java Cloud Service: az üzleti szempontból fontos Java Platform, Enterprise Edition (Java EE) alkalmazások fejlesztésére, telepítésére és kezelésére szolgáló vállalati platform, amelynek alapját az Oracle WebLogic Server, az iparág vezető alkalmazáskiszolgálója képezi. Támogatja több Java IDE, többek között az Oracle JDeveloper, NetBeans and Eclipse fejlesztését és telepítését.
  • Az Oracle Public Cloud valamennyi szolgáltatása egységes, önkiszolgáló felülettel rendelkezik, amelyen keresztül valamennyi szolgáltatás biztosítása, ellenőrzése és kezelése végrehajtható

Oracle Social Network: a vállalati közösségi hálózat a közös munka lehetőségét biztosítja az üzleti felhasználók számára az együttműködést támogató eszközökkel

  • Larry Ellison, az Oracle vezérigazgatója nyitóbeszédében bejelentette az Oracle Social Network megoldás megjelenését, a vállalati együttműködési és közösségi hálózati eszközt.
  • Az Oracle Social Network az üzleti felhasználók számára lehetővé teszi, hogy a személyzeti rendszerben és saját közösségi hálózatukban rendelkezésre álló információk alapján megtalálják a vállalaton belül és a vállalatok – például beszállítók, partnerek és ügyfelek – között az együttműködésre alkalmas embereket.
  • Az Oracle Social Network keretein belül az üzleti felhasználók az együttműködést szolgáló eszközök széles skáláját, többek között a személyes profilokat, csoportokat, a tevékenységekről szóló hírcsatornákat, állapotfrissítéseket, fórumokat, dokumentummegosztást, közös böngészést és szerkesztést, azonnali üzenetküldést, e-mailezést és webkonferencia-szolgáltatást használhatják fel közös munkájuk során.
  • Az Oracle Social Network zökkenőmentesen integrált az Oracle Fusion Applications megoldással, az üzletiintelligencia-alkalmazásokkal és az üzleti folyamatokkal, ezáltal lehetővé teszi, hogy a felhasználók valós idejű tájékoztatást kapjanak ezekről a rendszerekről, gyorsan és hatékonyan oldják meg az üzleti kérdéseket, ideértve az alkalmazások és üzleti folyamatok Oracle Social Networkből történő frissítését.
  • Az Oracle Social Network kialakításának köszönhetően a mobil felhasználók folyamatosan kapcsolatban lehetnek, és részt vehetnek az üzleti párbeszédben a legkülönbözőbb készülékeken, többek között iPhone-on, iPaden és Android operációs rendszerrel telepített eszközökön futó, natív alkalmazások és a modern, egyszerűen kezelhető böngészőfelület használatával.
  • Az Oracle Social Network célja, hogy megfeleljen a biztonság, a személyes és más adatok védelme iránti vállalati igényeknek azzal, hogy minden vállalat és a felhasználók számára virtualizált és privát együttműködési alkalmazáspéldányt biztosít konfigurálható megőrzési és auditálási szabályokkal a nyomonkövethetőség érdekében.
  • Az Oracle Social Network segítségével az üzletkötők azonosíthatják a lehetőségeket, hatékony csapatokat hozhatnak létre, meggyőző értékesítési prezentációkat készíthetnek, megoldhatják az ügyfélszolgálattal és a szerződésekkel kapcsolatos kérdéseket, közös lehetőségek estén együttműködhetnek a partnerekkel, valamint hosszú távú kapcsolatot építhetnek ki az ügyfelekkel.
  • Az Oracle Social Network használatával a marketingcsapatok kreatívabb marketingkampányokat tervezhetnek, a megfelelő ügyfeleket és partnereket célozhatják meg, és az üzletkötő csapatokkal együttműködve a legjobb lehetőségeket biztosíthatják.
  • Az Oracle Social Network segítségével a személyzeti szakemberek és a vezetők együttműködhetnek a munkaerő-tervezés során és a személyzeti kérdésekben, hatékony együttműködési és juttatási programokat hozhatnak létre, meghatározhatják a célkitűzéseket és még hatékonyabb tehetséggondozási folyamatokat alkalmazhatnak.
  • Az Oracle Social Networköt a projektmenedzserek és projektcsapatok hatékonyabb projekttervek kidolgozására, projektfeladatok együttes végrehajtására, kérdések megoldására, változtatási kérelmek kezelésére, valamint a projektek mérföldköveinek nyomon követésére és frissítésére használhatják.
  • Az Oracle Social Network személyre szabott és konfigurálható figyelmeztetéseinek köszönhetően a felhasználók tájékozódhatnak a műveletekről, ugyanakkor a felesleges adatok kiszűrésével kimondottan a fontos információkra összpontosíthatnak.

 

Solaris 11: A világ első számú vállalati operációs rendszereként számon tartott, immár kimondottan a felhőkhöz kifejlesztett Oracle Solaris 11 megjelenése az év vége felé várható

  • Az Oracle a héten megrendezett Oracle OpenWorld konferencián – a novemberben tervezett hivatalos megjelenés előtt – bemutatja a résztvevőknek az Oracle Solaris 11 operációs rendszert.
  • Az Oracle Solaris az első számú vállalati operációs rendszer, amely piacvezető rendelkezésre állást, biztonságot és teljesítményt nyújt a SPARC és az x86-os architektúrákon egyaránt.
  • Az Oracle Solaris 11 az első olyan vállalati operációs rendszer, amelyet kimondottan a számítófelhőkre optimalizáltak, és amely lehetővé teszi, hogy nagyméretű, felhőalapú környezetben is biztonságosan és villámgyorsan telepíthetők legyenek a szolgáltatások.
  • Az Oracle Solaris 11-et mind Oracle, mint külső alkalmazásokhoz optimalizálták.
  • A piaci különböző ágazatainak képviseletében 600 ügyfél, közöttük pénzügyi szolgáltatók, kommunikációs cégek és a közszféra szereplői már bevezették az Oracle Solaris 11 korábbi verzióit.
  • A Solaris 11 egyébként az Oracle Sun ZFS Storage Appliancetermékcsalád központi alkotóeleme is egyben.
    • Mára közel 3000 nagyvállalat, közöttük a Fortune 100-as listán szereplők egynegyede, az Oracle IT és az Oracle Cloud Services is az Oracle-nél kapható Sun ZFS Storage Applicance termékcsalád tagjaira bízzák üzleti szempontból kritikus alkalmazásaik támogatását.
    • Az Oracle Solaris ZFS egyedülálló védelmet nyújt az ügyfelek adattároló rendszerein lévő adatok sérülésének és az ellenük irányuló rosszindulatú támadások megakadályozásának céljából.
    • Az Oracle Solaris 11 jól bevált párhuzamos funkciónak köszönhetően a Sun ZFS Storage Appliance párhuzamos I/O műveletek végrehajtására is képes, és ezzel más NAS-szállítóhoz képest hatékonyabb és nagyobb teljesítményű tárolómegoldást biztosít.
  • Az Oracle a Solaris 11-et az OpenWorld több mint 50 szekcióülésén, BOF és Hands-On Lab bemutatókon és a kiállítási csarnokban (Exhibition Hall) mutatja be.
  • Az Oracle OpenWorld résztevőinek egyedülálló módon arra is lehetőségük nyílik, hogy az Oracle Systems DEMOgrounds „Meet the Experts” területén személyesen találkozzanak az Oracle Solaris fejlesztőmérnökeivel és a cég vezetőivel.
  • Az Oracle Solaris Knowledge Zone-on az Oracle Partner Network (OPN)legalább arany fokozatú (Gold Level) partnerei számára már elérhető a teljesen funkcionális Oracle Solaris 11 Early Adopter Release verzió.
    • A fejlesztők ezt a verziót használják az Oracle Solaris 11-en futó alkalmazásaik végső minősítésére.
    • Az OPN tagjai a Solaris Knowledge Zone-on új eszközöket és háttéranyagokat is találnak majd az Oracle Solaris 11-hez.

Java: Az Oracle folytatja a Java fejlesztését

Az Oracle bejelentette a Java Platform, Standard Edition (Java SE) fejlesztésére vonatkozó terveit és közzétette a Max OS X operációs rendszerekre szánt verziókkal, valamint a Java SE 8 frissítésével kapcsolatos termékútiterveit.

A Java SE 8 következő verziójára vonatkozó tervek jól haladnak. Az Oracle módosított termékútitervet tett közzé egy új, szélesebb körű változattal kapcsolatban, amelynek megjelentetését 2013 nyarára tervezi a társaság.

A javasolt JDK 8 funkciók között szerepelnek egyebek mellett az alábbiak:

  • Lambda-kifejezések („λ-absztrakciók”) a jobb fejlesztői hatékonyság, a többmagos CPU-k hatékonyabb kihasználása és a Java Collections API-kkel szembeni tömeges adatfeldolgozási igények jobb kiszolgálása érdekében.
  • Natív Java modulrendszer („Project Jigsaw”), amely leegyszerűsíti az alkalmazások létrehozását, csomagolását és telepítését, egyúttal támogat egy olyan, teljes egészében moduláris Java-platformot, amely lehetővé teszi a testre szabott rendszerbe állítást kiszolgálókon, klienseken és beágyazott rendszerekben.
  • A JavaFX 3.0 új generációs Java-kliens.
  • Új készülékek támogatása, ideértve a többérintéses (multi-touch) vezérlésű készülékeket.

Az Oracle a Java SE-t és a kapcsolódó technológiákat 136 kombinált konferenciabeszélgetés, BOF és Hands-On-Lab prezentációk keretében mutatja be a 2011. évi JavaOne konferencián.

 

A Java SE 7 frissítése:

  • A JDK-letöltések mennyisége 91%-kal növekedett az előző év azonos időszakához képest.
  • 55 országban több mint 250 Java-felhasználói csoport saját eseményt szervezett a Java SE 7 megjelenésével kapcsolatban az Oracle támogatásával.
  • Eddig több mint 50 000-szer került megtekintésre az Oracle Java 7-tel kapcsolatos ünnepi webes közvetítése.
  • Több mint 50 000-en iratkoztak fel a Java Magazine első kiadására, amely a Java SE 7 megjelenésével kapcsolatos legfontosabb információkat foglalja össze. A Java Magazine ingyenes, havi két alkalommal megjelenő folyóirat, amely számítógépes és mobil formátumban érhető el.
  • Már elérhetők a Java SE 7-nek megfelelően frissített Oracle Java okleveles minősítéshez szükséges tanfolyamok.
  • Az Oracle nemrégiben megjelentette a beágyazott, ARM és x86 platformokra szánt Java SE 7 for Embedded verziót is.

A Java számokban

  • A vállalati asztali gépek 97%-án Java fut
  • Évente 1 milliárd Java-letöltést regisztrálnak
  • Világszerte 9 millió fejlesztő foglalkozik a platformmal
  • A világ vezető programozási nyelve (a TIOBE Programming Community Index rangsorolása szerint)

Jelenleg több mint 3 milliárd eszköz használ Java technológiát

Az Oracle Applications, az Oracle Exadata Database Machine és az Oracle Exalogic Elastic Cloud optimalizált integrációja

Az integráció rendkívüli teljesítményt, egyszerűbb működést és új funkciók sorát biztosítja az Oracle Applications teljes termékvonalában

  • Az Oracle továbbra is elkötelezett az integrált üzleti szoftver- és hardverrendszerek fejlesztése iránt. Ennek jegyében bejelentette, hogy az Oracle Applicationst teljes körűen optimalizálta az Oracle Exadata Database Machine és az Oracle Exalogic Elastic Cloud megoldásokkal.
  • A fokozott együttműködés lehetővé teszi, hogy az Oracle Applications alkalmazásai kiaknázzák az Oracle Exadata és az Oracle Exalogic Elastic Cloud rendkívüli teljesítményét, megbízhatóságát, illetve méretezhetőségét, ezzel pedig érezhető üzleti előnyt hoz a felhasználók számára.
  • Az integrációval mindemellett fokozott teljesítmény érhető el az Oracle E-Business Suite, az Oracle’s PeopleSoft, az Oracle’s JD Edwards EnterpriseOne, az Oracle’s Siebel CRM, az Oracle’s ATG Commerce Suite és az Oracle Supply Chain Management megoldások esetében is.
  • Az Oracle Applications és az Oracle Exadata és az Oracle Exalogic Elastic Cloud együttműködése az iparágvezető termékek között olyan területeken nyújt páratlan előnyöket az ügyfelek számára, mint például az egyedülálló rendelkezésre állás, rendszerméretezhetőség, energiahatékonyság, rendkívüli teljesítmény, valamint az alacsony teljes élettartamköltség.
Címkék