Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Már áll a bécsi Christkindlmarkt karácsonyfája

Már áll a bécsi Christkindlmarkt karácsonyfája
Infovilág

Javában zajlik a karácsonyi készülődés az osztrák fővárosban: a városháza előtt, a Rathausplatzon már felállították a karácsonyi vásár standjait, és megérkezett az óriási karácsonyfa is.

A 29 méteres, 80 éves fenyő az idén a burgenlandi Rudersdorfból, magyar nevén Radafalváról származik. Mivel a fa magántulajdonban volt, a település megvásárolta a tulajdonosától, aki nagyon kedvező áron bocsátotta rendelkezésre a fenyőt.

Johannes Pinczolits, Burgenland protokollfőnöke elmondta, hogy nem kellett sok időt tölteniük az ideális példány keresgélésével, mivel a többi tartománnyal ellentétben Burgenlandban inkább az a kihívás, hogy egyáltalán alkalmas fenyőt találjanak. Ausztria legkeletibb tartományának klimatikus viszonyai ugyanis nem igazán kedveznek a tűlevelűeknek, ellentétben a nyugatabbra fekvő országrészekkel.

A fának egyébként eredetileg nem is a Várvidékről (Burgenlandból), hanem Stájerországból (Steiermarkból) kellett volna érkeznie. Hagyományosan ugyanis 1959 óta évente más-más tartomány adja a karácsonyfát; ennek megfelelően 2011-ben Stájerország lett volna a soros. Csakhogy mivel Burgenland megalapításának éppen az idén van a 90. évfordulója, a két tartomány cserélt.

Teljes pompájában november 12-én láthatja először a fenyőt a nagyközönség. A díszkivilágítást Bécs polgármestere és tartományfőnöke, Michael Häupl, valamint Hans Niessl, Burgenland tartományfőnöke kapcsolja be a Christkindlmarkt megnyitóján. A zenei aláfestést a Burgenlandi Katonazenekar és a Bécsi Gárdazenekar szolgáltatja.

A bécsi adventi varázslat eseménysorozat szerves része a Christkindlmarkt, évente mintegy hárommillió látogatót vonz kül- és belföldről. A mesebeli hangulatra vágyókat december 24-ig várják a bécsi Rathausplatzra.

Címkék