Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hajnali tarifaszó: a vártnál is jobban csökken a kötelező díja

Hajnali tarifaszó: a vártnál is jobban csökken a kötelező díja
Infovilág

Több biztosító is tarolni szeretne a hétfőn kezdődő kampányban a ma hajnalban megjelent tarifák tanulsága szerint. A kampány előtt még átlagosan 5 százalékosra várt áresés helyett – úgy tűnik föl – újabb 10-15%-os árzuhanásról beszélhetünk, de nem ritkák az ennél nagyobb kedvezmények sem. A tizenöt társaság közül nem akad olyan, amelyik legalább 5%-kal ne csökkentette volna átlagos díjait, és több is van, amelyik 20–25 százalékos árcsökkentést alkalmazott.   

A rendkívüli árengedményeknek az az oka, hogy a most következő kampányban évekre eldőlhet, melyik biztosító, hány kötelező biztosítási ügyfelet kezel majd ezután. A mostani áreséssel mélypontjukat elérő kötelező díjak, a dráguló üzemanyagok és a baleseti adó miatti várható rendkívüli ügyfélérdeklődés könnyen a piac újra-felosztásához vezethet. A tarifák alapján látható, hogy a nagy biztosítók közül az Allianz és a K&H meg szeretné őrizni ügyfélbázisát, de ebbe az idén a Groupama és az Uniqa is bele kíván szólni. A kicsik jóformán kivétel nélkül agresszív díjakkal jelentkezek; erősítene a KÖBE, az ASTRA és Wabard is.

A kedvezmények között az idén egyértelműen a legnépszerűbb elem lesz az internetes vagy más néven e-GFB kedvezmény. Ezt kilenc biztosító alkalmazza a tizenötből, mértéke pedig egyéb kedvezményekkel együtt akár az alapdíjak felét is elérheti. Az ilyen kedvezményekre azok lesznek jogosultak, akik vállalják, hogy – az idén várhatóan a 15 ezer forint átlagos díjra mérséklődő – kötelező biztosításuk díját (éves díjfizetési gyakorisággal) átutalással vagy bankkártyás fizetéssel teljesítik.

Az díjak csökkenésével szembe megy azonban a várhatóan január 1-jétől fizetendő baleseti adó. A díjakra rakodó 30 százalékos adó mintegy 5–6 ezer forint többletteherrel jár majd a személygépjármű-tulajdonosok számára.

Mivel az autósok által most kiválasztandó – várhatóan mélypontjukat elérő – kötelező biztosítási díjaknál lényegesen olcsóbbat ezután már nem tudnak majd ajánlani a biztosítók, és az adó is mostantól rakódik a díjakra, az autósok hosszú időre annál a biztosítónál köthetnek ki, amelyet most választanak maguknak. Jól meg kell tehát fontolniuk a gépjármű-tulajdonosoknak, melyik biztosítót választják novemberben.

A Biztosítás.hu szerint az internetes kalkulátorokat használó autósoknak ehhez az idén is nagy segítséget kapnak, így egyszerű lesz választaniuk. Az alkuszok avégett, hogy az adó miatt januárban már ne érje meglepetés az autósokat, a baleseti adó várható mértékét is feltüntetik majd a díjak mellett. Az internetes kalkulátorok várhatóan holnaptól fogadják a minden bizonnyal rekord számú érdeklődőt; közülük ez esetben akár 1,5 milliónál is többen válthatnak.

Az Aegon és az Allianz is nagy súlyt fektet az idén az e-GFB-re. Az internetes kommunikációs és díjfizetési kedvezményt az Allianz tavaly vezette be, az idéntől pedig tovább bővítve a megcélzott ügyfelek körét, mintegy 300 ezer kishaszonjármű-tulajdonos részére teszi azt elérhetővé.

Az Astra Biztosító tavalyi piacra lépését követően (a kárstatisztikák birtokában) további 0–15% között csökkenti díjait, minden, még erre alkalmas szegmensben. Ingyenes balesetbiztosítást ad kötelezője mellé 250 ezer forintos térítéssel, budapesti fiatalok esetében azonban díjat emel.

A Posta Biztosító 30-ról 60 százalékra emeli maximális kedvezményét, ezzel átlagosan 10%-kal csökkenti díjait. Piacújdonságként a lakáshitelesek részére külön kedvezményt ajánl és 5000 forintnál kisebb éves díjon hoz forgalomba olcsó cascót.

A tavalyi kampány egyik nyertesének számító K&H az idén is keményen versenybe száll az ügyfelekért. Egyes jó kockázatú megyékben (Heves és Békés) az átlagosnál is nagyobb mértékben csökkenti díjait, de vezető kíván maradni a motorkerékpárok kötelező biztosítási piacán is.   

A Groupama 15 százalékos átlagos és 25 százalékos e-GFB kedvezményével az internetes kedvezmények sorát gyarapítja. Meglepetésre nyit a nagyvárosi fiatalok felé, megtartva tavaly alkalmazott ajándék assistance-szolgáltatását. Olcsó díjaival a piac egyik meglepetését okozhatja.

A Wabard és az MKB az idén tovább kíván növekedni. Az MKB 4–6, a Wabard 15 százalékkal csökkenti a személy-gépjárművek díjait. Mindkét társaság figyelmet érdemlő internetes kedvezményt ad az autósoknak, melyekkel akár 58–60 százalékos alapdíj-csökkenés is elérhető.

Az Uniqa periodikus kötelező díjpolitikája az idén jócskán csökkenti a díjakat. A piac egyik legnagyobb szereplőjeként alkalmazott internetes kommunikációs kedvezménye akár 45 százalékkal is csökkentheti díjait, melyet 28–33 éves ügyfelek körében is tovább csökkent.   

A Signál Budapesten és vidéken is nyit a fiatalok felé: 5,5 százalékos átlagos díjcsökkentésénél is nagyobb engedményre tehetnek szert a motorkerékpárok és a 70 kW-osnál nagyobb teljesítményű személygépjárművek tulajdonosai.

A KÖBE hagyományosan jó díjait az idén további 5–10%-al csökkenti, további kedvezményt adva a gyermekes szülőknek. Miközben aktívan bekapcsolódik a flottákért folyó versenybe a piacnak és az ügyfeleknek is üzen reklámszlogenjével: "Mi nem a markunkat nyújtjuk, hanem a kezünket!"

Címkék