Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Centrope-régió: egységes közlekedési és tarifarendszer készül

Centrope-régió: egységes közlekedési és tarifarendszer készül
Infovilág

Közlekedésfejlesztési szimpóziumot tartottak a Centrope közép-európai régió közlekedési vállalatainak vezetői, közlekedésfejlesztési szervezeteinek szakértői és a városi és tartományi főépítészek részvételével Bécsben. Magyar részről a találkozón a MÁV, a MÁV Start, a GySEV, a Vasi és a Kisalföld Volán, továbbá a két megyei önkormányzat vezetői és szakemberei, valamint Győr város főépítésze vettek részt.

Szokolay Örs, a Centrope magyarországi képviselet-vezetője elmondta: a résztvevők integrált, egységes tarifarendszerben működő közös tömegközlekedési struktúra megvalósításáról döntöttek. Az új szerkezetben látványosan rövidül a térségen belüli utazás időtartama, gazdaságos és utasbarát közösségi közlekedés lép a jelenlegi, több tagországban már elavult rendszer helyébe.

A részvevők abban állapodtak meg, hogy az integrációs folyamat mielőbbi megkezdése végett a nemzeti közlekedési szervezetek és vállalatok a Centrope-ot kérik fel az egyeztetésekre a tagországok közlekedési tárcáival. Egyetértés volt a Győr–Pozsony vasúti közlekedés mielőbbi újraindításának kérdésében is, az ügyben a szakemberek közösen lépnek föl a nemzeti hatóságoknál.

Nem lehet tovább halogatni az egységes álláspont kialakítását az észak–déli, transzeurópai köz- és vasúti közlekedési folyosó útvonaláról sem. A 2014-ben kezdődő új uniós költségvetési időszakban csak akkor lesz esély anyagi forrás megszerezésére a Nyugat-Dunántúlnak is nagy fellendülést eredményező kezdeményezéshez, ha az érintett országok közösen és egyetértésben tudnak fellépni a megvalósítás végett – hangoztatta Szokolay Örs.

A Centrope az osztrák Bécs, Alsó-Ausztria és Burgenland tartomány, a dél-morvaországi cseh, a pozsonyi és nagyszombati szlovák régió, Győr–Moson–Sopron és Vas megye, valamint Pozsony, Brno, Kismarton (Eisenstadt), Győr, Sopron, St. Pölten, Szombathely és Nagyszombat közös kezdeményezése. A szövetségre lépett térségben összesen 6,5 millió ember él. Az együttműködés legújabb, tavalyi kezdeményezése a Centrope Capacity. Az uniós kasszából 4 millió euróval támogatott kezdeményezés keretében létrehozzák a Centrope 14 városát és régióját összekapcsoló intézmény-rendszert, és meghatározzák a 2013-ban kezdődő, többségében uniós forrásokból finanszírozott közös fejlesztések irányait. A nemzetek közötti munkamegosztásban az országok egy-egy témakör koordinálását vállalták magukra, így a csehek az emberi erőforrások, az osztrákok a tudásrégió, a szlovákok a kultúra és a turizmus, a magyarok pedig a területi integrációért felelősek. A Centrope magyarországi irodája Győrött működik, és a Ceurina Nonprofit Kft. vezeti.

Címkék