Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Havazik: megkezdődött a síidény – Tirolban

Havazik: megkezdődött a síidény – Tirolban
Infovilág

A nem gleccser síterepek között elsőként rendezendő idénynyitó határtalan téli élményeket ígér az érintetlen természeti környezetben mindazoknak, akik kényelemre és meghitt hangulatra vágynak – mondta el az Ötztal Tourismus (idegenforgalmi hivatal) két vezető munkatársa, Carmen Fender és Christian Falkner ma szakmai újságírók előtt. Az obergurgl–hochgurgl síterepen 110 kilométernyi, nagyszerűen karbantartott és részben a szálloda bejáratáig vezető sípálya várja a vendégeket. Aki szeretné testközelből megismerni az „Alpok gyémántját”, azt most kedvezményes síbérlettel és számtalan további ajánlattal várják november 17–27. között.

Az idilli Sölden.Az első napon a helybéliek és az üdülővendégek együtt veszik célba a 2670 méter magasban épített „Hohe Mut Alm” alpesi éttermet. A csúcstámadást különleges zenei élményekkel kecsegtető menedékházi koncertsorozat követi: a síterep alpesi kunyhóiban élő koncertek várják a vendégeket. Este a falu központjában található „Téli palotában” szezonnyitó partival folytatódik a rendezvénysorozat, amelyet a közeli cirbolyaerdőben tett romantikus éjszakai hótalpas túrázás zár le.

Minden héten tartanak éjszakai síbemutatót és showműsort: a vendégek 80 évet repülhetnek vissza az időben, amikor is a kutató és hőlégballonozó Auguste Piccard vészleszállást hajtott végre hőlégballonjával a Gurgler Ferner gleccseren. Az addig ismeretlen alpesi falucska így tett szert világhírnévre.

Az Obergurgl–Hochgurgl síterep minden szempontból első osztályúnak számít: az Ötztal végében található autómentes alpesi falucska egyedülálló turisztikai infrastruktúrájának és csodás természeti környezetének köszönhetően ideális feltételeket kínál a tökéletes téli üdüléshez: hóbiztos sípályákat novembertől egészen májusig, varázslatos alpesi panorámát és első osztályú szállodákat. Az Obergurgl–Hochgurgl síterepről varázslatos kilátás nyílik a környező 21 háromezres hegycsúcsra. A feljutásról 24 modern felvonó gondoskodik, együttvéve óránként csaknem 40 ezer ember szállítására képes. Kimagasló színvonalú kényeztető ajánlatok is várják a vendégeket, akiknek két különleges kulináris élményben is része lehet a „felhők felett”: a körpanorámát kínáló „Top Mountain Star” bárban 3080, a „Hohe Mut Alm” alpesi étteremben 2670 méteres magasságban.

a felhők fölött: a Top Mountain Star 3080 méter magasban.

Tirol büszkesége, Sölden operaházhoz is hasonlítható: a két kiváló síterep, a Rettenbach- és a Tiefenbach-gleccser jelenti a két színpad. Október 21–23-ig Söldenben rendezik az Audi FIS Sí-világkupa szezonnyitó futamait, és megkezdődik a sísztárok idei versenysorozata.

A 70 kilométer hosszú alpesi völgy bejáratánál található Hoczoetz síterep 700–2000 méter között terül el, és kedvezményes ajánlatokkal várja a családokat. A téli idény a gyermekbarát síterepen december 16-án kezdődik.

Az Ötztal számtalan csendes zugot és hangulatos kis falucskát is kínál az üdülővendégeknek. A völgy végében, Tirol legmagasabb hegye, a 3774 méter magas Wildspitze lábánál húzódik meg a festői hegyi falucska, Vent. Ideális választás mindazoknak, akik a nyugalmat keresik, és szívesen vállalkoznak egy-egy kiadós sítúrázásra az érintetlen téli tájon át. A „venti körtúra” a sítúrázók között és a Keleti-Alpok egyik legkedveltebb útvonalának számít.

Az „Aqua Dome”, a térség egyetlen termálfürdője.A völgy közepén található Längenfeld is a nyugalom szigete. Az 1200 méteres magasságban vezető panorámás sífutópályáknak köszönhetően ideális üdülőhely a sífutás szerelmeseinek. Nagy népszerűségnek örvend az „Aqua Dome”, a térség egyetlen termálfürdője is, amely még a legkitartóbbakat is lecsalja a sípályáról egy kis feltöltődésre és ellazulásra. Längenfeldből panorámaút vezet Griesbe, ahol a gyermekes családok és a téli túrázók érezhetik otthon magukat. Két felvonó, sífutópályák sűrű hálózata és több szánkópálya várja ott a vendégeket. A Längenfelddel szomszédos Umhausenben és Niederthaiban,  az 1500 méter magasban található parányi hegyi falucskákban három felvonó és négy kilométernyi biztonságos sípálya várja az apróságokat.

A völgy elején, az Inntal autópálya lehajtójától nem messze, az Ötztal vasútállomás közvetlen közelében található falucskák – Sautens, Haiming-Ochsengarten és Oetz – családbarát és otthonos szálláshelyeket, megbízható gyermek-felügyeletet és síiskolákat, valamint a Hochoetz síterep családi sípályáit kínálják a vendégeknek. A könnyed téli élményekről lovas szános kirándulás, vidám szánkózás, éjszakai hótalpas túrázás gondoskodik.

Az Ötztal könnyen megközelíthető: az Inntal autópályáról külön lehajtón keresztül juthatunk a völgybe, amelynek saját vasútállomása van; az innsbrucki repülőtér csupán egyórányi autóútra található. Érdemes tanulmányozni a légi menetrendet, mert Budapestről – Bécs és Innsbruck érintésével – pár óra a helyszínre érhetünk.

Ötzi, az éppen húsz évvel ezelőtt megtalált, 5300 esztendősre becsült hauslabjochi jégember hazájában a mérnöki zsenialitás és a 21. századi technika különösen látványos alkotása fogadja a Söldenbe érkezőket: a Gaislachkogl-felvonó.

Tavaly decemberben a Gaislachkogl vadonatúj, high-tech síliftjével a Söldeni Felvonótársaság a világ egyik leglátványosabb hegyi felvonóját helyezte üzembe. A technikailag és építészetileg is egyedülálló szerkezet meggyőzően működött az első szezonjában.

A két évig tartott, alkalmanként lehetetlen időjárási viszonyok között folytatott építését követően, tavaly karácsony táján helyezték üzembe a Gaislachkogl-felvonót. A világ legmagasabban megépített függőfelvonóját és legnagyobb teljesítményű, nyolcszemélyes kabinos felvonóját kapcsolja össze egyetlen létesítménnyé. A hegyállomáson található pillér a világ egyik legmagasabb, felvonóknál használt tartóoszlopa. A Doppelmayr cég mérnökei által tervezett felvonók egyedülállónak számítanak műszaki és építészeti szempontból is, általa építészeti remekművel bővült Sölden kínálata.

A kabinos felvonóval nem egészen hét perc alatt juthatunk fel a futurisztikus völgyállomásról a 2174 méter magasan található, szintén rendkívül látványos középállomásra. Onnan 30 személyes kabinokban függőfelvonó szállítja tovább az utasokat, és 5,5 perc alatt ér föl velük a 3040 méter magasan kialakított hegyállomásra.

A tervezők és építők maximális biztonságra törekedtek: a függőfelvonó három drótkötél-huzaljából kettő a kabinokat tartja, a harmadik sodronnyal pedig húzzák a kabinokat. A felvonó-rendszert egymástól 1200 méternyire épített három hatalmas pillér tartja. Szállítókapacitása lenyűgöző: elméletben a maximális kapacitás 3600 személy az első, 1200 fő a második szakaszon, és nincs várakozási idő.

Christian Falkner részletesen beszámolt a tervező-építő Doppelmayr cég által kidolgozott különleges mentési technikáról: a söldeni függőfelvonó az első a világon, amelyben az utasoknak nem kell elhagyniuk a kabint az esetleges evakuálás során. A Söldeni Felvonótársaság 36 millió eurót költött a Gaislachkogl-felvonóira. A völgyállomáson például mozgólépcső vagy lift könnyíti meg a kabinokhoz jutást. Aki a középállomásról szeretne a sípályákra siklani, megteheti ezt kényelmesen egy rámpának köszönhetően, és a hegycsúcs felé igyekvőknek sem kell lépcsőket mászniuk, mivel a beszállás a függőfelvonóba a sípályával egy szinten történik.

A kényelem és a megnövelt szállítási kapacitás mellett a szuperfelvonóval lenyűgöző látnivalót is kínálnak a kivitelezők. Johann Obermoser innsbrucki építészirodája az extravagáns forma mellett tette le a voksot. Az elegánsan ívelő acélváznak és a törhetetlen, átlátszó műanyag buroknak köszönhetően a vendégek láthatják a felvonó működését. A lélegzet-elállító kilátásról a középállomás 190 négyzetméteres (!) ablaka gondoskodik: csodálatos kép fogadja az utast, a Stubai-Alpok lenyűgöző hegycsúcsaival.

Sölden a maga nemében egyedülálló: a télisportok szerelmesei a gleccserpályákon akár szeptembertől élvezhetik a lesiklást. Egy hónappal később pedig már a pályák melletti szórakozóhelyeken is beindul az élet: a „First Snow Gletscherstart” megnyitó alkalmával, ezen a hétvégén, október 7–9-ig, az Audi FIS Sí-világkupához kapcsolódóan október 21–23. között, utána pedig minden őszi, téli és tavaszi hétvégén, egészen május elejéig élvezhetik az érdeklődők a szórakozási lehetőségeket.

A hátsó Ötztalban elnyúló sífalu feletti mindkét gleccseren a síszezon már a tanévvel együtt megkezdődik, miközben a völgyben az erdők és mezők még épp csak az ősz csodálatos sárgás-vörös-rozsdás árnyalataiban kezdenek pompázni. Söldenből a síelők és snowboardozók autóval vagy busszal a Keleti-Alpok legmagasabb panoráma-útvonalán juthatnak el a Tiefenbach és Rettenbach gleccserhez, Ausztria egyik legnagyobb gleccsersívidékére.

A két jégóriást egy utcai és egy síalagút köti össze és varázsolja az Alpok egyetlen, hatalmas gleccserpálya-rendszerévé. Összesen 36 kilométer hosszú a sípálya, és a 10 felvonó óránként megközelítőleg 20 ezer utast szállíthat.

Novemberben a gleccserpályák mellett a további sípályák és felvonók is megnyílnak Söldenben és Hochsöldenben. A síelés és snowboardozás szerelmesei 148 kilométer hosszú, különböző nehézségi fokozatú pályán, a 34 sífelvonó által várakozás nélkül feljuthatnak a kiváló pályákra.


Ausztriában egyedül Sölden dicsekedhet mindjárt három 3000 méternél magasabb hegycsúccsal: a Gaislachkogl 3058, a Tiefenbachkogl 3250 és a Schwarze Schneide 3340 méter. Aki a három óriást („BIG3”) egyetlen nap alatt szeretné meghódítani, annak mindenképpen érdemes kipróbálnia a „BIG3 Rallye” túrát. A kiindulópont a Giggijochbahn völgyállomása, a célvonal pedig a Gaislachkoglbahn völgyállomásánál található. A kettő között négyórás, jó iramú túra zajlik, a túrázók 50 kilométer hosszú sípályát, összesen 10 ezer méteres szintkülönbséget hagynak maguk mögött és nem mellékesen a három hegy lélegzet-elállító alpesi panorámájában is gyönyörködhetnek a „BIG3” fennsíkjáról. A Gaislachkogl középállomásánál minden szerdán „Multimedia Nightshow” kápráztatja el az üdülővendégeket. A környékbeli síiskolák, összefogva a rangot adó hagyományokkal büszkélkedő Söldeni Skiclubbal, lenyűgöző télisport-bemutatót tartanak a sífutás művészetéről, egészen a kezdetektől napjainkig.

 A Sportberg Gaislachkogl tavaly december óta két új felvonóval büszkélkedhet. A középállomástól egy nyolcszemélyes, óránként 3600 személy szállítására képes kabinos felvonó viszi a hegytető felé a télisportok szerelmeseit. A 3040 méter magasba törő csúcsra egy második felvonó segítségével juthatnak fel a síelők, összesen 12 perc alatt, 1677 méteres szintkülönbséget teljesítve. Az építészetileg is igen impozáns völgy-, közép- és hegyállomások mind technikai szempontból, mind külalakjukat tekintve nem mindennapi látványt nyújtanak. Egy további újítás a mostani téltől az ingyenes „Zentrum shuttle”. Ezzel a mini hegyi vasúttal juthatnak el a sportolni vágyók Innerwaldból, a kezdők sípályáitól Söldenbe. A menetidő három perc; a teljesen automatizált kabinok éjjel-nappal üzemkész állapotban várják utasaikat, befogadóképességük 40 személy. 

Carmen Fender és Christian Falkner sajtótájékoztatójának prezentációja.

Címkék