Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tudományok Hídja, 2011 – titkok, találmányok, technika a Lánchídon

Tudományok Hídja, 2011 – titkok, találmányok, technika a Lánchídon
Infovilág

A Lánchídon kialakítandó egységek egy-egy önálló tudományterületet mutatnak majd be. A programok között helyet kapnak egyebek mellett a csillagászathoz és űrkutatáshoz, az informatikához, kémiához, fizikához és alternatív energia-felhasználáshoz kapcsolódó területek. A többi között bemutatkozik számos magyar újítás: az első magyar holdjáró, a Puli Space, és a Shell Eco Marathon-on szereplő alternatív hajtású versenyautó, valamint a Gömböc. A látogatók vaktérkép és okostelefon segítségével elkészíthetik saját csillagtérképüket, tésztahidat építhetnek és űrrepülő-, ejtőernyős, pilótateszteken is részt vehetnek. A rendezvényen a jövő technikáját előrevetítő szupravezető korongon lebeghetnek a látogatók és holdkőzeteket is vizsgálhatnak. Lesz tűzhányó-kitörés és ez alkalommal mutatják be az első magyar műholdat, a Masat-1 is. A természeti környezet iránti elkötelezettség fontos szerepet kap az eseményen, így a látogatók alternatív hajtású járműveket és versenyautókat próbálhatnak ki, valamint elektromos áramot termelhetnek az energiabringán.

Az esemény alatt a híd pilléreiről folyamatosan szárazjég-füst ömlik a hídra és a Dunába, a hidat pedig különleges fénytechnikával festik be.

A szervezők egyéb ismeretterjesztő és az alkotókészséget fejlesztő játékokkal, látványos természettudományos kísérletekkel is várják az érdeklődőket. A rendezvényen bemutatkoznak az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny díjazottjai, valamint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának legérdekesebb találmányai és innovációi is.

A Tudományok Hídja tudománynépszerűsítő eseménnyel a szervezők hagyományt szeretnének teremteni azzal a céllal, hogy jelképesen áthidalják a tudományos szakemberek és tudományos képzettséggel nem rendelkezők közti szakadékot, valamint mindenki számára ízelítőt nyújtsanak a tudományos kultúrából. A program kiemelten fontos célja a fiatalok tudomány iránti kíváncsiságának felkeltése, akiknek a jövőben kulcsfontosságú szerepük lesz a sikeres és versenyképes Magyarország megteremtésében.

A rendezvény támogatói: Budapesti Elektromos Művek, Richter Gedeon, Sanofi-aventis, Egis, National Intruments, MÁV-Start, Lego, Microsoft, Ericsson, Grundfos, ThyssenKrupp, Chello Central Europe, Siemens, The Hyperion Group, Lego, STA Travel.   Az együttműködők: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Óbudai Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Kecskeméti Főiskola, Hungarofest, Csodák Palotája, Magyar Földrajzi Társaság, Földgömb Magazin, Spektrum, Minimax, Informatikai Vállalkozások Szövetsége.

Címkék