Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Látványos beruházáscsökkenés az első félévben – aggasztó visszaesés a lakásépítésben

Látványos beruházáscsökkenés az első félévben – aggasztó visszaesés a lakásépítésben
Infovilág

A beruházások második negyedévi, az előző év azonos negyedévéhez mért 6,5%-os csökkenésén belül az építési beruházások 13,7%-kal elmaradtak az egy évvel azelőttitől; a gép- és berendezés-beruházások viszont – főként a feldolgozó-iparnak köszönhetően – 4,5%-kal nőttek. 

A nemzetgazdasági ágak többségében továbbra is csökkenést regisztráltunk. A szállítás, raktározás ág beruházásainak volumene 2011 második negyedévében 27%-kal volt alacsonyabb, amelynek oka az autópálya-, a vasút, a városi személyszállítás, illetve a csővezetékes szállítás beruházásainak előző év azonos időszakához viszonyított tetemes csökkenése. A lakásépítések visszaesésének következtében az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 17,9%-kal maradt el az előző év azonos időszakához képest.

A beruházások csökkenő tendenciája ellenére néhány ágban növekedés tapasztalható. A feldolgozóipar beruházásai 21,6%-kal nőttek, az alágak többségében volumennövekedés mutatható ki. A nagyobb súlyt képviselő alágak közül számottevően emelkedtek a beruházások a járműgyártás mellett az élelmiszer, ital, dohány, valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában is.

A feldolgozó-iparhoz hasonlóan néhány egyedi nagyberuházás okozta a kisebb súlyú humán-egészségügyi, szociális ellátás (75,2%), a művészet, szórakoztatás, szabadidő (25,9%) és a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység (19,6%) nemzetgazdasági ágak beruházásainak növekedését.

 

Tovább nőttek az ipari termelői árak

Az ipar belföldi értékesítési árai 2011 júliusában az előző havihoz mérten 1,2, a 2010. júliusival összehasonlítva 3,4%-kal emelkedtek. Az ipari exportértékesítés forintban mért árai a 2011. júniusihoz képest 0,3, 2010 júliusához képest 4%-kal alacsonyabbak lettek. A belföldi- és az exportár-változás eredőjeként az ipari termelői árak az előző havihoz mérten 0,3%-kal növekedtek, az egy évvel korábbihoz mérten 1%-kal csökkentek.

A feldolgozó-ipari ágazatok júliusi belföldi értékesítési árai 1,3%-kal magasabbak voltak a júniusinál. Nagyobb áremelkedést tapasztaltunk a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (6,1%), ennek oka az alapanyagok beszerzési árának, illetve az üzemanyagáraknak az emelkedése volt. További áremelkedést tapasztaltunk a villamos berendezések gyártásában (2,7%), és a kohászat, fémfeldolgozásban (1,3%) is. A vegyi anyag, termék gyártásában (1,5%), a gyógyszergyártásban (0,4%), illetve a textil- és bőripar területén (0,2%) csökkentek az árak; a fa-, papír- és nyomdaipar, valamint a gumi-, műanyag- és építőanyag-ipar árai az előző havi szinten maradtak. A többi feldolgozó-ipari ágazatban az áremelkedés mértéke 0,4 és 0,7% között alakult. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai júliusban az előző havihoz képest 0,8%-kal emelkedtek.

A múlt év azonos időszakával összehasonlítva a feldolgozó-ipari ágazatok belföldi értékesítését 7,6%-os áremelkedés jellemezte; ezen belül a legnagyobb mértékűt a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (24%), az élelmiszeriparban (10,5%), valamint a vegyi anyag, termék gyártásában (5,7%) tapasztaltuk. 2010. júliushoz képest alacsonyabbak lettek az árak a járműgyártásban (2,9%), a textil- és bőriparban (2,5%), a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában (1,3%) és a gyógyszergyártásban (1,1%). A többi feldolgozó-ipari ágazatban az áremelkedés mértéke 1,5 és 4,5% között alakult. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 1,8%-kal csökkentek az egy évvel korábbiakhoz képest.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2011 júliusában az előző hónaphoz mérten az energiatermelő ágazatokban 2%-kal magasabb, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,1%-kal alacsonyabb árakat mértünk. A beruházási javakat gyártó ágazatok árai 1,3, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatoké 0,4%-kal emelkedtek. 2010 azonos hónapjához mérten az energia- és tovább-felhasználásra termelő ágazatokban összességében 3,6, a beruházási javakat előállító ágazatokban 0,6, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok esetében 5,2%-kal nőttek az árak.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2011. júliusban az előző havi árszínvonalhoz képest 0,3, 2010 júliusához képest 4%-kal alacsonyabbak lettek. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz mérten 0,3, az amerikai dollárhoz képest 1,1%-kal gyengült; a 2010. júliusban jegyzett árfolyamokkal összevetve az euróhoz mérten 5,7, a dollárhoz viszonyítva 15,7%-kal erősödött.

Címkék