Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Csökkent a személyi sérüléses közlekedési balesetek száma az I. félévben

Csökkent a személyi sérüléses közlekedési balesetek száma az I. félévben
Infovilág

Az első félévben több mint 6900 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt, 70%-a lakott területen belül. A lakott területen belül okozott balesetek száma a bázisidőszakkal azonos szinten maradt, a lakott területen kívül okozottaké 5%-kal csökkent.

Az idei első hat hónapban csaknem 9200-an szenvedtek közúti balesetet: 264-en meghaltak, a súlyosan megsérültek száma meghaladta a 2300-at, a könnyen megsérülteké pedig a 6600-at. Az elhunytak 46%-a vétlen áldozat volt.

Gyermekbalesetben 682-en sérültek, 86 százalék könnyű sérülést szenvedett, két gyermek vesztette életét. A balesetek 58%-át személy-, 8%-át tehergépkocsik, 11%-át kerékpárosok okozták, a többi jármű, az utasok hibája és egyéb ok miatt bekövetkezett balesetek részesedése 17%. A gyalogosok 6%- ban voltak okozói a baleseteknek. Ötödével nőtt a segédmotoros kerékpárosok és a motorkerékpárosok által okozott, és 2%-kal a kerékpárosok által okozott balesetek száma.

A balesetek 92%-a a járművezetők hibájából történt. A kategórián belül a legnagyobb arányt (30%) a sebesség nem megfelelő megválasztása képviseli, az esetek száma az előző évi időszak szintjéhez képest lényegében nem változott.

Az autópályákon 2011 I. félévében 3%-kal kevesebb baleset történt, mint egy évvel azelőtt. Az autópálya hosszához mért fajlagos mutatók szerint az M1-es autópályán történt a legtöbb baleset, a száz km-re 29 baleset jutott. Az M1-es autópályán megsérült személyek harmada külföldi volt.

A balesetek 11%-ában játszott szerepet az alkohol. 2011. első félévében az ittasan okozott balesetek száma a bázisidőszakhoz mérten 11%-kal csökkent. Az ittasan okozott balesetek aránya a kerékpárosok (21%) és a segédmotor-kerékpár-vezetők által okozott balesetek (19%) között a legmagasabb. Az ittasan balesetet okozó gyalogosok száma 27%-kal nőtt.

Az előző év azonos időszakának adataihoz mérten 2011. első felében a balesetek száma Nyugat- és Dél-Dunántúlon nőtt, a többi régióban csökkent. A területen bejegyzett tízezer gépjárműre jutó balesetek száma Észak-Magyarországon a legalacsonyabb: 17; az országos átlag 19. Az ittasan okozott balesetek száma Dél-Dunántúlon 13, az Észak-Alföldön és Nyugat-Dunántúlon 2, illetve 1%-kal nőtt, a többi régióban csökkent.

Címkék