Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A készülő nyelvoktatási stratégia egy nagyvállalat szemszögéből

A készülő nyelvoktatási stratégia egy nagyvállalat szemszögéből
Infovilág

Bár a múlt években látható a fejlődés a hazai idegennyelvi-képzésben, a nyelveket tanuló középiskolások aránya messze elmarad a térség országaitól. Az angol nyelv alacsony szintű ismerete mellett a (régebben erősségünknek számított) német nyelvtudás tekintetében is a sereghajtó országok között szerepelünk. 

Ilosvai Péter, az IT Services Hungary ügyvezető igazgatója üdvözölte a két idegen nyelv kötelező oktatását célzó kezdeményezést. A vállalat vezetője hangsúlyozta: „A két nyelvvizsgához kötött érettségi bevezetése alapvetően szükséges ahhoz, hogy Magyarország a jövőben is megtarthassa versenyképességét. A hazai munkaerő-piaci igények követik a nemzetközieket, ahol mára már két idegen nyelv ismerete alapkövetelmény.

A vállalat első embere különösen fontosnak tartja a német nyelv pozíciójának újbóli megerősítését. A spanyol és francia nyelvismeret szorgalmazásával ellentétben az orosz és kínai nyelv tanítását kezdeményezi.

Magyarország legnagyobb IT-szolgáltatójaként naponta szembesülünk az oktatási rendszer hiányosságaival. Az óraszámnövelés mellett kiemelt figyelmet kell fordítanunk az oktatás minőségére is, hiszen gyakran találkozunk nyelvvizsgát tett olyan fiatalokkal, akiknek valójában nincs használható, aktív nyelvtudása” – mondta Ilosvai.

Magyarországon ma nehéz elegendő, képzett, nyelveket beszélő informatikai szakembert találnia egy olyan szolgáltató vállalatnak, mint az IT Services Hungary. A vállalat tapasztalatai szerint átképzőprogramokkal az informatikai tudást könnyebb elsajátítani utólag is, így a nyelvtudás felértékelődik. Az ITSH-nál is gyakran előfordul, hogy nem műszaki végzettségű, hanem nyelveket jól beszélő közgazdászokkal, jogászokkal töltik be azokat a posztokat, amelyeken követelmény az alapfokú informatikai tudás.

Az IT Services Hungary a tudásba fektet, és megalakulása óta kiemelt figyelmet fordít munkatársai szakmai képzése mellett a nyelvismeret fejlesztésére is. Bővebben itt.

Címkék