Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hideg nyalat: fagylalttörténeti kiállítás Győrött – a Lelóra is emlékezve

Hideg nyalat: fagylalttörténeti kiállítás Győrött – a Lelóra is emlékezve
Infovilág

A valamikori Lelóczky cukrászda Győrött; a felvétel a II. világháború előtt készült.A kiállítás ötezer éves időutazásra invitálja látogatóit. Megismerkedhetünk a fagylalt ősével, első fogyasztóival. Utunk az ókori Kínából indul. A hideg édesség a perzsák és az arabok közvetítésével jutott el a Földközi-tenger menti 
országokba. A görögök Hippokratész tanácsára orvosságként fogyasztották. Nagy Sándor élénkítőszer gyanánt kínálta tisztjeinek csaták előtt, és kedvelt csemegéje volt a római császárok pazar lakomáinak. A középkorban pedig a fejedelmi udvarok különlegessége volt. 


Végigkísérhetjük a fagylalt újkori diadalútját is, bepillanthatunk készítési módjának fejlődésébe. A magyar 
fagylaltozás hőskora a reformkorra tehető. Megtudhatjuk, hogyan vált tömegcikké és mindennapi életünk részévé, 
megérkezve napjainkba. Ízelítőt kapunk a fagylalt közeli rokonai a parfé és jégkrém történetéből is. Bemutatjuk 
múzeumunk legszebb, a fagylalt és parfé készítésével és árusításával kapcsolatos tárgyait, dokumentumait. 
Láthatunk 19. század végi cukrászműhelyt, a két világháború közötti időből származó fagylaltostriciklit. A bemutató interaktív részének berendezünk egy 1960-as évekbeli fagylaltozót, ezenkívül hozzákapcsolódó rendszeres múzeumpedagógiai programok is lesznek. 


A kiköltöztetése miatt egész nyáron zárva tartó (budapesti) Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum fagylaltkiállítása holnaptól, augusztus 12-től október 2-ig látogatható a győri Xántus János Múzeumban (Széchenyi tér 5.) Megnyitja: Rédey Judit múzeológus (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum). Az időszaki kiállítás helyi érdekessége, hogy emléket állít a folyók városa legendás emlékű cukrászának, Lelóczky Jenőnek, aki nem csupán kitűnő szakember, oktató volt, hanem ismert, nagyvonalúan adakozó emberbarát is, a győri Rotary Club tagja.


Sajnálatos fejlemény, hogy az évtizedekig "intézményként" szolgált győri Lelóczky cukrászda (a közismert Leló) a Deák utcán, a karmeliták templomával átellenben ma már csak az idősebb győri nemzedékek emlékezetében él...

Címkék