Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A negyedik mobilszolgáltató a BTel?

Infovilág

Holott a piaci verseny élénkítése az NMHH-nak is érdeke – véli Takács Krisztián, a BTel ügyvezetője. Az általa vezetett társaság egy éve kezdett mobilinternet-szolgáltatást értékesíteni a Vodafone stratégiai partnereként, hogy bővítse szolgáltatási kínálatát, és egyben megalapozza jövőbeli jelenlétét a mobilhang-piacon. A hazai alternatív szolgáltató számára mindez tudatos stratégia része: a BTel célja, hogy negyedik szolgáltatói licensszel vagy virtuális szolgáltatóként (MVNO) a mobilpiacra lépve, teljes csomagokat kínálhasson, mint a nagy szolgáltatók.

Az NMHH májusi gyorsjelentése szerint a hazai három mobiltelefon-szolgáltató összesen 11,772 millió mobil-előfizetést tart nyilván. Az ügyfelek csak májusban 1 millió 377 ezer gigabájt adatot töltöttek le és -fel, ami azt jelenti, hogy az egy aktív ügyfélre jutó átlagos forgalom átlagosan 1,2 GB-ra nőtt az előző hónapok adataihoz képest.

„Jelenleg a magyar piacon csupán három szereplő működik, szomszédos országok mindegyikében legalább négy; Dániában hat, vagy Németországban pedig hét. A hazai verseny élénkítése csak újabb szereplő vagy szereplők bevonásával lehetséges – tehát a folyamat megkezdése az NMHH-nak is érdeke – mondja Takács Krisztián, a BTel ügyvezetője. – A BTel tudatosan készül arra, hogy induljon a következő frekvenciatenderen”.

Technikailag lenne lehetőség egy negyedik mobilszolgáltató belépésére, hiszen a 450 megahertzes frekvencia mellett a 900 megahertzes frekvenciatartomány is szabad, és ez lehetővé tenné egy negyedik szolgáltató piacra lépését.

A negyedik operátor piacra lépése azonban nem csupán a pályázati kiíráson múlik. „A piaci lehetőség mellett olyan műszaki feltételek megteremtése is szükséges, amelyekkel ma még viszonylag kevesen rendelkeznek a hazai piacon. Az átjátszóállomások viszontbérletével egy negyedik szolgáltató nagyjából tízmilliárd forintos beruházással tudna belépni a piacra, saját hálózat kiépítése pedig ennél jóval többe, 40-50 milliárdba kerülne – véli Takács. – Bár a virtuális mobilszolgáltatóként történő piacra lépés szintén tetemes technológiai beruházást, fejlesztést és tesztelést kíván, a BTel az utóbbi hónapokban a felkészülési folyamat számos fázisát teljesítette, így a jövőben akár saját frekvenciával, akár virtuális szolgáltatóként, de mindenképpen a mobilpiacra lép”.

A jó ideig vezetékes telefont, szélessávú és mobilinternetet, kiegészítő szolgáltatásokat nyújtó társaság kínálata további bővítéseként ebben a hónapban kezdte el a műholdas televíziós szolgáltatását, majd saját mikrohullámú hálózatának fejlesztésére és a piaci lehetőségek még hatékonyabb kihasználására vállalati kötvényprogramot hirdetett meg. A jelenleg 25–26 ezer ügyfelet kiszolgáló BTel még kft.-ként üzemel, azonban már kezdeményezte a zrt.-vé alakulást, majd kérvényezi a társaság tőzsdei bevezetését is.

Címkék