Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Sharp: 0 szén-dioxid-kibocsátású ökoház

Sharp: 0 szén-dioxid-kibocsátású ökoház
Infovilág

Az ökoházban a legmodernebb energiatakarékos készülékek hálózatot alkotnak, amelynek része a „házi energiakezelő rendszer”, azaz a HEMS (Home Energy Management System) is. A HEMS segítségével a házban található kijelzőkön (például az Aquos tv-ken és az LCD-táblagépeken) figyelemmel kísérhető az aktuális áramfogyasztás, illetve, hosszabb távon, a lakók energia-felhasználás és megtakarítás szempontjából mennyiségileg is alaposan megismerhetik otthonukat. Az ökoházat LED-es fényforrásokkal látták el, amelyeket nemcsak energiatakarékos teljesítmény szempontjából értékelnek majd, hanem aszerint is, hogy a rendszer a fényerőt és a megvilágítás színét mennyire képes a legkellemesebb szintre állítani.

Azt is figyelik, hogy a HEMS-rendszer mennyire használható a napelemes modulok által termelt, az akkumulátorokban tárolt, és az eszközök által felhasznált energiafogyasztás vezérlésére.

Az ökoház a legkorszerűbb technológia használatával járul hozzá a Sharp erőfeszítéseihez, amelyek célja a valódi otthoni komfort kifejlesztése a jövő számára. A napelemes modulok által termelt energia például egyenáramként, váltóárammá alakítás nélkül jut el az egyenáramot fogyasztó készülékekhez, az ökoház akkumulátorát intelligens szünetmentes tápegységgel is összekötötték. Továbbá megvizsgálják azt is, hogy egy hatalmas, 180 hüvelyk képátlójú LCD-képernyő mennyire illik bele a mai környezettudatos otthonképbe.

A Sharp az ökoház működésének értékeléséből nyert adatokkal energetikai megoldásokkal foglalkozó üzletágát kívánja fejleszteni: az ökoházzal nyert tapasztalatok révén ugyanis megtalálhatók azok a gyakorlati alkalmazások, amelyek segítségével megoldható az áramcsúcs-kontrollálásnak vagy az intelligens hálózatokban található eszközök és alkalmazások kompatibilitásának kérdése.

 

Mi mindenre jó az ökoház?

  • Eszközparkja (benne Aquos LCD-tévék és LCD-táblagépek) pontosan megmutatja, hogy a HEMS használatával és az egyes eszközök fogyasztásának mérésével mennyi áramot takarítottunk meg.
  • Mérhető az energia-megtakarítás és a LED-világítás komfortja.
  • Kimutatható, hogy az intelligens tápegységhez csatlakoztatott akkumulátor áramellátása mennyire hatékonyan működteti a készülékeket a házban.
  • Értékelhető a napelemes modul energiájának használata az egyenáramú eszközök közvetlen betáplálására.

 Az épület:

  • kétemeletes favázas épület, 271,24 m2 alapterület (174,05 + 97,19 m2)

 

Felszereltség:

  • napelemes áramgenerátor (9 kW-os polikristályos napelemes modul)
  • szenzoros LED-világítás
  • HEMS-vezérelt energiatakarékos eszközök és következő generációs egyenáramú készülékek
  • akkumulátor (8 kWó, lítium-ionos)
  • intelligens szünetmentes táp (az akkumulátorhoz csatlakoztatva)
Címkék