Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Iparművészeti Múzeum: a mesés Kelet éjszakája

Iparművészeti Múzeum: a mesés Kelet éjszakája
Infovilág

Az iráni nagykövet köszöntője.Iráni lányok, asszonyok is voltak az érdeklődők között.Saeed Seyed Agha Banihashemi nagykövet (a képen) a történelmi Perzsia, a mai Irán életéről, kutúrájáról beszélt. Hallgatói között fel-feltűntek a Magyarországon tanuló iráni vendégdiákok képviselői. A színpad mellett lévő, sátornak „öltöztetett” standon iráni iparművészeti remekek vonzották a tekintetet. A díszteremben dokumentumfilmek sora mutatta be a közép-keleti ország történelmét, társadalmát, kézműveseinek munkáját és remekeit.

 

A mesés Keletet idéző iparművészeti remekek.

Az aulában iráni, pakisztáni, török, arab népzenét hallhattak az érdeklődők. Megismerkedhettek a baglama, oud, cümbüs, kaval, zurna és derbuka hangzásával. Valódi török néptáncot láthattak, s maguk is csatlakozhatak a táncosokhoz.

Török régiók táncait mutatta be a Dolunay együtes.Az egyes programok között klasszikus, keleti témájú némafilmek – például Ali baba és a negyven rabló – kötötték helyhez azokat, akik próbáltak ellenállni a meghívott száz iparművész kínálatának. Még az épület régi cserepeiből készült ékszerek, dísztárgyak is megtekinthetőek voltak. A belépődíjakkal, helypénzekkel és a számozott, eredeti épületkerámiákkal együtt valamelyest hozzájárulhatnak Lechner világhírű remekének helyreállításához.

Címkék