Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Baltazárék Varázslatos gladiátorai a HBO-n

Baltazárék Varázslatos gladiátorai a HBO-n
Infovilág

A csatorna és a színház együttműködésének eredményeképp, Magyarországon egyedülálló módon, a HBO csatorna négymillió forintot adományoz a Baltazár Színháznak, anyagilag is támogatva a társulat munkáját, hitvallását, a társadalmi integrációt.

A Varázslatos gladiátorok a Baltazár Színház értelmileg akadályozott emberekből álló társulatának életét, problémáit, nehézségeit tárja a nézők elé. A film célja, hogy bemutassa és támogassa a Baltazár Színház kivételes törekvését. „A színház óriási szerepet játszik a fogyatékosok „másságának” elfogadtatásában, út az értelmi sérült emberek számára a társadalomba való integrálódáshoz. A Baltazár Színház nagyon fontos feladatának érzi, hogy tájékoztassa az egész társadalmat: a sérült társadalomról az előítéletektől eltérő képet adjon. Az emberekre az érzelmeken – a művészeten – keresztül lehet leginkább hatni” – vallja Elek Dóra, aki 1998-ban alapította, a Baltazár Színház társulatát, a szintén értelmi fogyatékos színészeket foglalkoztató belga Théatre du Plantin mintájára. 

Bár a színészek értelmileg akadályozottak, teljesítményüket nem a vélt képességeikhez, hanem a civil nézők elvárásaihoz mérik. Előadásaik a „normál” színházi világban is megállják a helyüket, bebizonyítják, hogy az értelmi sérültek nem fogyatékos művészetet hoznak létre, hanem valódit, ami önmagáért jó. A Baltazár Színház úttörő feladatot lát el: hazánkban egyedülálló módon háttérbe szorítja a fogyatékosságot és előtérbe helyezi a művészetet. A Baltazár Színháznak a művészeten keresztül sikerül megmutatnia, hogy a fogyatékkal élő emberek értékei, örömei, problémái ugyanolyanok, mint bárki másé. A Baltazár Színház megalakulása óta tíz előadást hozott létre; a legsikeresebbeket ma is teltházzal játsszák. A társulat ma már rangos nemzetközi sikerekkel is büszkélkedhet. A másságban való egyenlőség üzenete eljut a nézőkhöz.

A Varázslatos gladiátorok című dokumentumfilm alapja a Baltazár Színház 2010-ben készült darabja, az „Aranylépés”. A darab egy társasjátékot mutat be, ahol a hősnek akadálypályán kell átmennie. Az akadályok olyan alapvető örök emberi értékek, amik mindannyiunk számára ugyanazt jelentik, függetlenül attól, hogy fogyatékkal élünk-e vagy sem. A keretét a színdarabban is megjelenített egyetemes emberi értékek adják: szabadság, vágy, elfogadás, biztonság, hit. A színészek öt emberi értékkel kapcsolatos állásfoglalása egyre közelebb viszi a nézőt a Baltazár Színház ars poeticájához, az elfogadáshoz, az integrációhoz.

A film felemelően mutatja be a színház professzionális munkáját. A társulat sérült tagjai napi nyolc óra kemény próbával igyekeznek megélni a tehetségükből, munkájukért ugyanis fizetést kapnak. Amit látunk, kivétel nélkül mindenkit elvarázsol: a társulat tagjai, színpadi jelenlétük, a díszlet és a ruhák igényes kivitelezése, az átütő rendezés egy pillanatig sem kelt szánalmat a nézőben, sőt, egy irigylésre méltó világ bontakozik ki a szemünk előtt. A filmet nézve megnyugvással tapasztalhatjuk, hogy amit eddig ijesztően másnak gondoltunk, az a mi életünknek is szerves része.

A 42. Magyar Filmszemlén Kabarcz Zsófi és Boros Panna Varázslatos gladiátorok dokumentumfilmje a Schiffer Pál rendezői díjat megosztva nyerte el. Kiemelt munkatársak: Elek Dóra – rendező, művészeti vezető, Kecskés Karina – beszédtanár, Király Tamás – jelmeztervező, Müller Péter Sziámi – színész. Részletek a filmből: http://www.mediafire.com/?duu300052n23w29; http://www.mediafire.com/?a7ta0zz766kuf88;  http://www.mediafire.com/?0ww5f5n9tavpvlv 

Címkék