Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

ARITMIA 2011 – Dunaújváros Kortárs Művészeti Intézete ajánlja

Infovilág

Az ARITMIA 2011 részei:


1. Az anyagismeret Áfrány Gábor (1971), Harsányi Réka (1981), Lepsényi Imre (1974) és Szüts Eszter (1973) képzőművészek csoportos kiállítása az ICA-D Uitz-termében és kisgalériájában. Kurátor: Szoboszlai János. A művészek mindegyike fiatal, de már ismert pályakezdő művésznek minősül, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának hallgatója. A csoportos kiállításon szereplő művek részben Dunaújvárosnak, e különleges történelmi és építészeti adottságú városnak a történelmére és jelenére utalnak. A műalkotások másik csoportja a művészet lehetőségeit kutatja, s a művész értelmiségi helyzetére reflektál. Az alkotások az ARITMIA 2011-re készültek, eddig még nem mutattták be őket. Áfrány Gábor és Harsányi Réka videó-installációt, Lepsényi Imre videót és képeslapokat, Szüts Eszter hely-specifikus installációt készített. Ez utóbbi művész az ARITMIA 2011 megnyitóján gasztronómiai meglepetéssel is várja a látogatókat.


2. A Delete című szólókiállítás (kurátor: Szoboszlai János) szerzője, Csáky Marianne Budapesten és Brüsszelben él és dolgozik. Hosszabb időket tölt, dolgozik, tanít és kiállít Kínában és Dél-Koreában. Sokféle médiumban – fotó, videó, szobrászat, rajz, installáció, írás – alkot. A képzőművészet mellett irodalmat és kulturális antropológiát tanult az egyetemen. A diploma megszerzése után multimédia-tervezést és videóművészetet tanult. Munkái számos gyűjteményben megtalálhatók a világban, többek között Arturo Schwarz milánói, Yoko Ono New York-i vagy Gilbert Silverman ditroiti gyűjteményében. Tavaly készült videó-installációja az ICA-D pincegalériájában lesz látható.

3. A Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) meghirdeti első fotópályázatát A kultúra városa címmel. A pályázat nyitott, bárki részt vehet benne, aki beküldi azokat a digitális képeit, amelyek a város kultúrájával, építészetével, múltjával és jövőjével kapcsolatosak. A kezdeményezés célja az, hogy a város lakói és az ország közvéleménye megismerjék Dunaújváros elhanyagolt és nem kellően kihasznált kulturális életét. A beérkezett pályaműveket az ARITMIA 2011 megnyitóján folyamatosan vetítik az ICA-D homlokzati falára. A pályázatra beérkezett legjobb képek szerzői is ekkor vehetik át a díjakat. (facebook.com/kultura.varosa)


4. A múzeumok éjszakája több éve sikeres rendezvény országszerte. A Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros kezdeményezésére 2011-ben összefogtak a dunaújvárosi kiállítóterek avégett, hogy a város képzőművészeti életének legkülönfélébb szektorai együtt mutatkozhassanak be a város lakóinak. A Bartók Béla Művészetek Háza és Kamaraszínház, a Kortárs Művészeti Intézet, az Intercisa Múzeum (és kőtára), a Munkás Művelődési Központ és a Széchenyi Gimnázium Szivacs Galériája kiállítóterei 17–24 óra között várják az érdeklődőket.


A kiállítások közönsége (remény szerint) énekszóval vonul a helyszínek között, mivel a dunaújvárosi kórusok is csatlakoztak a kezdeményezéshez. A Séta és ének Dunaújváros kultúrájának sokszínűségéért mindenkit szeretettel vár a múzeumok dunaújvárosi éjszakáján! (részletes program: http://ica-d.hu)


Június 18-án, 19,30-kor a kiállításokat megnyitja: dr. Hornyik Sándor művészettörténész (az MTA Művészettörténeti Kutatóintézetének munkatársa). Este nyolc órától a kultúra városa fotópályázatra beérkezett képek folyamatos bemutatója. Nyitva tartás: június 19–július 29., vasárnap kivételével naponta 10–18 óra között. A program iránt érdeklődők számára külön busz indul a Budapesti Műszaki Egyetem „K” (Központi) épülete elől június 18-án 16 órakor Dunaújvárosba, vissza Budapestre pedig 23 órakor. Az utazás oda-vissza személyenként 2000 forintba kerül.

Címkék