Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Elektromos autók – a jövő elkezdődött

Elektromos autók – a jövő elkezdődött
Infovilág

Villanyautó ELMÜ-töltőn.Még messze vagyunk attól, hogy hangtalanul surranó elektromos járművek falják a kilométereket. Az alapvető akadálya, hogy az ilyen járművek egyelőre háromszor annyiba kerülnek, mint a hagyományos gépkocsik, és még nem sikerült kiépíteni a töltőállomások hálózatát sem. Budapesten most még csupán egyetlen ilyen elektromos „kút” létezik az ELMŰ Váci úti székháza előtt. Igaz, Gödöllőn is létesítettek egyet, ám az csak ideiglenes: addig működik, amíg ott a magyar EU-s elnökséggel kapcsolatos rendezvényeket tartanak.


Az év végéig öt további nyilvános töltőállomást építenek ki a fővárosban, és a távlati tervek szerint az évtized végéig, de főként 2050-ig több tucatnyi áll majd rendelkezésre országszerte. Az évszázad közepéig ugyanis eleget kell tennünk annak a nemzetközi kötelezettségünknek, hogy az 1990-i szinthez képest radikálisan, 80-95 százalékkal csökkentjük az üvegházhatást keltő gázok kibocsátását. 


Az e-mobility, az elektromos járművekkel való közúti közlekedés a megszokottól merőben eltérő technológia. Az 
elektromos meghajtás jóval kevésbé szennyezi a környezetet, mint a belső égésű motorok, ugyanakkor lehetővé 
teszi a megújuló energiaforrások fokozottabb alkalmazását is.


Az e-mobilitás egyelőre kísérleti szakaszban van: alig akad olyan autógyártó, amelyik sorozatban állítana elő 
elektromos meghajtású járműveket, és akadozik e területen az áramszolgáltatók és a nagypolitika együttműködése is. Nyugat-Európában az elektromos járművek és a hálózatról tölthető hibrid elektromos járművek száma 2020-ra várhatóan eléri a 10 milliót. Például Londonban vagy Amszterdamban már zajlanak az infrastruktúra fejlesztésével kapcsolatos pályázati kiírások, és számos ország különféle módon támogatja az elektromos autózás elterjedését.

A hazai ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport megtette az infrastruktúra kiépítéséhez szükséges első lépéseket. Mint a mai 
tájékoztatón elhangzott: rendes tagokból (ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport, ABB, SAG, Észak-Budai Zrt.), támogató 
tagokból (Ernst & Young, GA Magyarország), stratégiai partnerekből (Citroën, Mitsubishi, Peugeot), valamint 
vendégekből (Fővárosi Vízművek, The Boston Consulting Group, PricewaterhouseCoopers, BDK, City Taxi, ARVAL, 
FABRICOM, HOFEKA) megállapodást kötött az a közösség, amelyik összehangolja az „e-community”-val kapcsolatos 
hazai tennivalókat.


Az ELMŰ-ÉMÁSZ 2012 végéig ingyen adja az említett tagok számára a járművek üzemeltetéséhez szükséges villamos energiát. A tagok elektromos járműveket vásárolnak, azoktól az autógyártóktól, amelyek sorozatgyártású elektromos járműveket kínálnak a piacon. Az együttműködés egyik legfontosabb területe a tapasztalatcsere. Olyan tanulságok feltérképezése a cél, amelyek az e-járművek és az infrastruktúra napi használatával kapcsolatosak. További cél az elektromos mobilitás közös népszerűsítése avégett, hogy a politikai döntéshozók (például a tömegközlekedésben) rászánják magukat az elektromos mobilitás alkalmazására. A tervek között szerepel egy e-mobility-honlap megnyitása is.

Címkék