Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Képek Európája – Európa képei a Magyar Nemzeti Múzeumban

Képek Európája – Európa képei a Magyar Nemzeti Múzeumban
Infovilág

Gran Bretagna George Charles Beresford Virginia Woolf, 1902 Ullstein bild–Garanger Collection.A kiállítás két nagy egységre tagolódik. Az első rész bemutatja az európai gondolat és az egységes Európa történeti, politikai gyökereit; a tudás Európáját (a középkori egyetemektől az Erasmus-programig); a kultúra Európáját és az európai kultúrát; a kontinens kommunikációs, ipari, mezőgazdasági, kereskedelemi útvonalait, hálóját. A második részben, amelyet tekinthetünk az egyes európai tagállamok által összeállított „személyi igazolványnak”, a 27 európai tagállam négy-négy fotográfiával saját magát mutatja be a többieknek. E rész létrehozásában, a kiállítás összeállítása idején részt vett az Európai Unió mind a 27 országának egy-egy intézménye, hazánkból a Magyar Nemzeti Múzeum.

Ungheria Jack Nisberg Gyula Halasz Brassaď, fotografo francese di origine ungherese e André Kertesz, fotografo americano di origine ungherese, 1980 ca. Š Jack Nisberg/Roger-Viollet. A több mint kétszáz fotográfiából álló kiállítást eddig Rómában, Berlinben, Ljubljanában, Párizsban, Brüsszelben, Pozsonyban és Madridban mutatták be. A Nemzeti Múzeumban hazánk uniós elnöksége kapcsán fogadjuk, tervezett nyitási ideje az Olasz Köztársaság nemzeti ünnepének (június 2.) ebben az évben különösen kitüntetett napjához kapcsolódik, amikor is az egységes olasz állam létrejöttének 150. évfordulóját ünneplik.

Itália ebben az esztendőben számos programmal emlékezik a risorgimento eseményeire, amelynek történetéhez a magyar függetlenségi törekvések és a polgári átalakulás kiemelkedő személyiségei is kötődnek. Olyanok, mint Kossuth Lajos, Türr István, Klapka György és az éppen 150 éve tragikusan elhunyt Teleki László, s olyan kevésbé ismert, névtelen magyar hősöké, mint a Magyarhoni Segély Sereg, vagyis az itáliai magyar légió katonáié, akik a 48-as eszmékért, emigrációjuk idején, az olasz egység kialakulásáért harcoltak.

A megnyitó: június 3-án 11 órakor kezdődik a Nemzeti Múzeum  Rotundájában. Az olasz vendégkiállítás augusztus 21-ig lesz látogatható, és az Olasz Kulturális Intézet anyagi és szakmai támogatásával valósult meg. A kiállítás képei és felhasználási feltételei itt. 

Címkék