Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Zöldi Ákos és a Földvigyázók: Magyarország legjobb ifjú környezetvédői

Zöldi Ákos és a Földvigyázók: Magyarország legjobb ifjú környezetvédői
Infovilág

Az első ilyen június 4-én, szombaton, Szegeden, a Nagy Sportágválasztóhoz kapcsolódik. A Zöldi Ákos és a Földvigyázók programot az Egyszervolt a Magyar Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány szervezi, a szakmai partnere a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület.


A Zöldi Ákos és a Földvigyázók országos játék a fenntartható fejlődés jegyében és a környezettudatos gondolkodás népszerűsítésére indult – elsősorban a kisiskolások számára. A kezdeményezés a szórakoztatva oktatás-tanítás (edutainment) módszerével ismertette meg a játékosokat alapvető környezetvédelmi fogalmakkal, s a környezetterhelés csökkentéséknek lehetséges eszközeivel. A cél az „ökolábnyomuk” csökkentése volt. A földvigyázó játékosok egy „ifjúsági regény” történetéhez, s annak főszereplőihez csatlakozhattak. Zöldi Ákos és barátai, Recikli Cili és Leveli Béla, minden héten újabb mókás jelentekkel és okos feladatokkal – fejtörő, gyakorlati feladat, számítógépes mini játék – fogadták a résztvevőket, akiknek előrehaladását „ökolábnyom mérő” mutatta. 

A játék sikerére jellemző, hogy ezerkétszáz iskolából mintegy hatezer kisdiák csatlakozott. A versengés értékes nyereményekért – digitális oktatási eszközökért, sportszerekért folyt, és mindeközben az általános iskolai tananyaghoz kapcsolódó feladatokat kellett megoldani. A program népszerűsítésében Kovács Patrícia színésznő, Gergely István, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó és Hanga Zoltán, a fővárosi állatkert szóvivője is segít. Mindhárman fontosnak tartják a környezetvédelem ügyét, és az ökológiai gondolkodás fejlesztését a fiatalok körében, ezért álltak a Zöldi Ákos és a Földvigyázók program mellé. 


A május 30-án zárult online vetélkedősorozatot novemberig tartó helyszíni zöld napok rendezvénysorozat követi országszerte. Az első a szegedi Nagy Sportágválasztó rendezvényhez csatlakozik június 4-én. A dél-alföldi térségben nyertes földvigyázó csapatot látják vendégül s egyúttal várnak minden más gyereket, hogy megismerkedhessen Zöldi Ákos csapatával, a környezettudatos magatartással. A későbbi nagyrendezvényekről a www.zoldiakos.eu honlapon lehet tájékozódni, ahol a pontgyűjtő verseny lezárultával is folyamatosan elérhetők a játékok, hogy akinek csak kedve van, csatlakozhasson Zöldi Ákos földvigyázó csapatához.


A szervező „Egyszervolt” a Magyar Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány 2002-ben alakult. Célja a magyar gyermekkultúra ápolása, internetes közvetítése. Az alapítvány a gyerekeknek szóló internetes oldalak folyamatos fejlesztésén túl, rendszeresen szervez szabadtéri kulturális rendezvényeket is az egészséges életmód jegyében.

A szakmai partner Magyar Környezeti Nevelési Egyesület 1992-ben alakult, sokrétű, közvetlen nevelői és szakértői munkát végez: foglalkozik a környezeti és a fenntarthatóságra nevelés elméleti, gyakorlati és módszertani kérdéseivel, részt vett a szaktárcák felkérésére a Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégia kidolgozásában." Az Egyesület 1998. óta közhasznú, 1999-ben „Környezetünkért” díjat kapott.


A kezdeményezés az Európai Unió támogatásával, az Európai Unió Regionális Fejlesztései Alap társfinanszírozásával valósul meg. 

Címkék