Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Holnap országos katasztrófavédelmi próbariasztás

Holnap országos katasztrófavédelmi próbariasztás
Infovilág

Országos katasztrófariasztást ad ki szerdán az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A tesztgyakorlatban az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a közszolgálati médiaszolgáltatók – a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió és a Magyar Távirati Iroda –, valamint a TV2 vesznek részt. A médiumok a rendkívüli esemény miatt vagy kétóránként két perc műsoridejük terhére számolnak be a riasztásokról, vagy megszakítják adásukat és úgy teszik közzé a vészhelyzeti üzeneteket. Az MTI több közleményben is beszámol majd az eseményekről. 


Az NMHH feladata a gyakorlat kapcsán egyebek mellett az lesz, hogy az általa működtetett Országos Informatikai és Hírközlési Főügyelet segítségével felügyelje az OKF által kiadott közlemények eljutását a címzettekhez, valamint, hogy regisztrálja azok megjelentetését. A főügyelet jelzésein keresztül a hatóság naprakész információkkal rendelkezik arról, hogy melyik szolgáltató mikor és miről adott tájékoztatást. Így lehet ellenőrizni, hogy a szolgáltatók eleget tettek-e kötelességüknek. 


Az új médiatörvény szerint vészhelyzet esetén a katasztrófavédelem a lakosság tájékoztatására két órán belül vagy azonnal kihirdetendő közérdekű közleményt ad ki a médiaszolgáltatók útján. A médiaszolgáltatók szerdán tesztelik a törvény által a katasztrófavédelmi szervek részére biztosított kommunikációs csatornákat, és valós helyzetet imitáló tesztüzeneteket tesznek közzé. 


A kommunikációs gyakorlat kiemelt célja, hogy tájékoztassa a lakosságot a katasztrófák esetén történő riasztás és tájékoztatás új formájáról. Az új rendszernek köszönhetően jelentősen csökkenthető annak kockázata, hogy például egy hirtelen jött környezeti katasztrófa emberi veszteségeket vagy komoly anyagi károkat okozzon."

Címkék