Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Renée Fleming: világsztár a Magyar Állami Operaházban

Renée Fleming: világsztár a Magyar Állami Operaházban
Infovilág

A világhírű amerikai szopránt túlzás nélkül nevezhető minden idők egyik legnagyobb és legünnepeltebb operacsillagának. A pályán eddig eltöltött 25 éve során több mint kétszázszor énekelt a New York-i Metropolitan színpadán, fellépett Barack Obama elnöki beiktatásán, énekelt Károly walesi hercegnek a Buckingham Palotában, valamint Vaclav Havel cseh elnök meghívására a bársonyos forradalom 20. évfordulójára rendezett ünnepségen. 
Fleming zenetanár szülők gyermekeként, a New York állambeli Rochesterben nőtt fel. Énekesi diplomáját a világhírű Juilliardon szerezte, a Met színpadán 1991-ben debütált, ahol azóta a többi között olyan szerepekben aratott sikert, mint Almaviva grófné (Mozart: Figaro házassága), Violetta (Verdi: Traviata), az idén februárban és márciusban pedig Armida (Rossini). Repertoárja hihetetlenül széles, három évszázad szerzőit foglalja magában: Händeltől és Mozarttól a 19. századi bel canto irodalom képviselőin át egészen a kortárs komponistákig ível. 


Renée Fleming nemcsak az opera-, hanem a koncertszínpadok keresett fellépője is: a mostani évadban olyan zenekarokkal lép fel, mint a BBC Szimfonikus Zenekar, a Pittsburgh-i Szimfonikusok, a National Symphony Christoph Eschenbach vezényletével, a Müncheni Filharmonikusok, a Stockholmi Királyi Filharmonikusok, a Norvég- és Finn Rádió Szimfonikus Zenekara, valamint a Berlini Filharmonikusok. Cd-felvételein más zenei műfajok képviselőivel is szívesen együttműködik: a Dark Hope című 2010-i albumon (Decca, Mercury Records) Peter Gabriel, Leonard Cohen, az Arcade Fire és a Death Cab for Cutie voltak a partnerei. 


A New York-ban élő énekesnőnek két lánya van. Az éneklés mellett a leghíresebb amerikai televíziós műsorokban is szerepet vállal néha, emellett La Voce by Renée Fleming néven saját parfümmárkát is piacra dobott. Népszerűségét mutatja, hogy Daniel Boulud sztárséf La Diva Renée néven külön édesség-kreációt álmodott meg, és elneveztek róla egy virágfaját is, a Renée Fleming Iris-t.


Az operacsillag rendszeresen szerepel a világ legjobban öltözött hírességeinek listáján: fellépőruháit többek között Gianfranco Ferré, John Galliano, Christian Lacroix, Karl Lagerfeld, Oscar de la Renta és Vivienne Westwood tervezik. Budapesti koncertjén Douglas Hannant-ruhát láthat rajta a közönség, ékszerei Ann Ziff Tamsen Z. kollekciójából valók.Budapesti hangversenyét Kristjan Järvi észt születésű, amerikai karmester dirigálja, közreműködik a Magyar Állami Operaház zenekara. Tizenhárom műsorszáma többek közt Richard Strauss, Massenet, Leoncavallo és Lehár Ferenc dalait és áriáit tartalmazza.


Renée Fleming hangversenye után az Operaház Vörös Szalonjában dedikálja A belső hang című kötetét.

Címkék