Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A HungaroControl megnyitotta nemzetközi innovációs központját Budapesten

A HungaroControl megnyitotta nemzetközi innovációs központját Budapesten
Infovilág

Az európai légi navigáció hatékonyságát és versenyképességét előirányzó Egységes Európai Égbolt programban a jelenleg még országhatárok mentén tagolt légteret nagyobb regionális egységekbe, funkcionális légtérblokkokba szervezik. Az integráció az irányítók minden eddiginél szorosabb együttműködését kívánja meg, illetve számos eljárás és folyamat változását, a többi közt a repülési útvonalak rövidülését hozza magával. A HungaroControl ma megnyitott innovációs centruma lehetőséget teremt arra, hogy a papíron kidolgozott és elméletileg biztonságos változásokat, légiforgalmi irányítói eljárásokat még éles alkalmazásuk előtt kipróbálják. 


„A légi forgalom növekedése és az integráció következtében Európa-szerte egyre nagyobb a kereslet a kutatás, a fejlesztés, a szimuláció és a képzés iránt, csakhogy a magas szakmai igényeknek megfelelő kapacitások meglehetősen korlátozottan állnak rendelkezésre. A budapestihez mérhető nagyságú és technológiájú létesítmény az egész kontinensen mindössze egy található, Párizs mellett. Ezért különösen fontos, hogy az integrációs folyamat intenzív időszakában megteremtsük Közép-Európa számára a fejlődéshez és a közös munkához szükséges világszínvonalú infrastruktúrát” – világított rá a beruházás fontosságára Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója. 

A megnyitón részt vettek a térség légiforgalmi szolgálatainak vezetői is, valamint a légi navigáció európai csúcsszervezete, az EUROCONTROL igazgatója, Joe Sultana, aki hangsúlyozta: „a CRDS nemcsak a térségben, hanem egész Európában szorosabbra fűzi a szolgáltatók szakmai együttműködését.”


A központban elsőként egy folyamatban levő útvonal-változtatás hatásait fogják tesztelni a HungaroControl szakemberei. A valóságos körülmények között végrehajtott szimulációval kideríthető, hogy a légitársaságok számára optimálisabb új útvonal a gyakorlatban miként hat majd a légiforgalmi irányítás munkafolyamataira, esetleg okoz-e bármilyen nehézséget a forgalom kezelésében.

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. világszínvonalú technológiája, élenjáró fejlesztései és szolgáltatásai révén a nemzetközi légiforgalmi irányítás egyik legpontosabb, leghatékonyabb és legmegbízhatóbb szolgáltatója, az Egységes Európai Égbolt keretében zajló uniós integráció aktív regionális kezdeményezője, együttműködő partnere. Hagyományos légiforgalmi irányító szolgáltatásainak, műszaki-technológiai háttérének továbbfejlesztése mellett a HungaroControl egyik stratégiai célkitűzése, hogy a következő két-három évben partnereivel közösen regionális, közép-európai légi navigációs tudásközpontot hozzon létre. A tudásközpont kialakítását a légi forgalmat támogató kutatás, fejlesztés, szimuláció és képzés iránti növekvő nemzetközi piaci kereslet alapozza meg, amelyet részben éppen az európai integráció és a funkcionális légtérblokkok létrehozása gerjeszt. A több lépcsőben megvalósuló tudásközpont létrehozásának egyik első állomása a budapesti kutatás-fejlesztési és szimulációs központ (CRDS) megnyitása. A tudásközpont létrehozásával a HungaroControl célja, hogy a hét, közép-európai országot tömörítő FAB CE legyen Európa egyik legjobb szolgáltatásait nyújtó, legmagasabb műszaki-technológiai színvonalon működő és legelismertebb funkcionális légtérblokkja. 

Center of Research, Development and Simulation (CRDS) Az EUROCONTROL már működtetett Budapesten hasonló központot, amelynek bezárását követően, 2011. január 31-én a magyar légiforgalmi szolgálat megvásárolta a berendezéseket. A nemzetközi innovációs központ új helyszínén, a Népliget Centerben mától fogadja a légiforgalmi szolgálatok, az Egységes Európai Égbolt keretében létrehozott funkcionális légtérblokkok, valamint szakmai és tudományos szervezetek munkatársait. A CRDS-ben a legmodernebb technológiák segítségével végezhetők el azok a valós idejű szimulációk, amelyek nélkülözhetetlenek a légtérkezelés és a forgalomirányítás fejlesztéséhez, a légi navigációs eljárások bevezetés előtti validációjához, új eszközök kidolgozásához, továbbá a légiforgalmi irányítók folyamatos továbbképzéséhez. 

Az Egységes Európai Égbolt (Single European Sky) az Európai Bizottság kezdeményezése, amelynek célja az európai légiforgalmi irányítás rendszerének egységesítése és nemzetközi versenyképességének javítása, a repülésbiztonság és a hatékonyság fokozása, a kapacitások optimalizálása, a légi járművek üzemeltetési költségeinek csökkentése, valamint a légi közlekedés fenntarthatóságának biztosítása. Az integrációs program keretében a nemzeti légi navigációs szolgálatok munkáját összehangolják és a jelenleg még államhatárok mentén feldarabolt légteret nagyobb regionális egységekbe, úgynevezett funkcionális légtérblokkokba (FAB) integrálják. Magyarország 2012 decemberétől a közép-európai funkcionális légtérblokk (FAB CE) tagja lesz Ausztriával, Csehországgal, Szlovákiával, Horvátországgal, Szlovéniával és Bosznia-Hercegovinával együtt. A közép-európai funkcionális légtérblokkot létrehozó államközi egyezményt, valamint a légi navigációs szolgáltatók közötti szerződést 2011. május 5-én írták alá Szlovéniában.

Az EUROCONTROL A biztonságos légi közlekedés fejlesztésére létrehozott, európai kormányközi szervezet. Jelenleg 39 ország és az Európai Bizottság is tagja. Célja a légi közlekedés biztonságának fokozása mellett a teljesítményközpontú szemlélet meghonosítása és a légi közlekedés okozta környezeti károk csökkentése. Partnereivel együtt az Egységes Európai Égbolt létrehozásáért, valamint egy egységes páneurópai légiforgalmi irányítási rendszer (ATM) fejlesztéséért dolgozik.

Címkék