Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hamis potencianövelő terjesztőjére csaptak le a vámosok

Hamis potencianövelő terjesztőjére csaptak le a vámosok
Infovilág

A potencianövelő készítmény jogtulajdonosa feljelentése és egy lakossági bejelentés alapján kezdték meg a nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói. Egy internetes portál hirdetésére maga a 
jogtulajdonos rendelt a szerből, majd megvizsgáltatta az Országos Gyógyszerészeti Intézettel. Kiderült: a potencianövelőként kínált tabletták hamisítványok.


A nyomozás több szálon indult, és valamennyi ugyanahhoz a személyhez vezetett. Az egybeesések elég alapot 
szolgáltattak ahhoz, hogy a nyomozók házkutatást tartsanak a nagykátai lakosnál. Megtaláltak 3634 hamis tablettát, és ezernél több postai küldemény feladóvényét. A papírok három hónap alatt lebonyolított, összesen 12 millió forintos forgalomról tanúskodnak. A nyomozók a bizonyítékok alapján, a bűncselekmény elkövetéséből származó 5 millió 750 ezer forintot zárolták a gyanúsított számláin. A vagyonelkobzás mellett 3 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat azelkövető.

Gyógyszerhamísítás és illegális gyógyszerfogalmazás különösen veszélyes tevékenység, hiszen a hamisítványok az adott hatóanyagot akár egyáltalán nem, akár nyomokban, akár többszörös mennyiségben is tartalmazhatják. Az csak az egyik esetleges kellemetlen következménye a hamis készítmény fogyasztásának, hogy hatástalan, azonban a készítményben található ismeretlen eredetű összetevők súlyosan egészségkárosítók is lehetnek. Hamis Viagrákban például már több esetben találtak egészségre különösen veszélyes anyagokat, brómot, ónt, útfestéshez használt festéket, amfetamint, illetve véralvadásgátlót. A pórul járt páciensek viszont csak ritkán fordulnak hatósághoz, illetve hozzák nyilvánosságra esetüket, hiszen sem egészségügyi problémájukra, sem saját elővigyázatlanságukra, hogy bizonytalan eredetű készítmény fogyasztottak, nem kívánják felhívni a figyelmet.

A hamis készítményeket kínálókkal szembeni hatósági fellépés erősítése mellett fontos, hogy mindenki tudja: 
gyógyszert csak hivatalos forrásból szabad beszerezni; senki se dőljön be a kéretlen levelekben és interneten kínált, bizonytalan eredetű ajánlatoknak. Ezek legtöbbször az egészségre fokozottan veszélyes termékek! 
A lakossági felvilágosítás célját szolgálja a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás ellen létrehozott 
honlapja is, a www.hamisgyogyszer.hu, amely egyrészt elrettentő példák sokaságával mutatja be a hamis 
gyógyszerek elterjedtségét a világban és azok veszélyeit, valamint tájékoztatást is nyújt, hogyan kerüljük el a hamis készítményeket. 

Címkék