Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A szellemi tulajdon világnapja – a Millenniumi Díj kitüntetettjei

Infovilág

A tárgyak kommunikációs nyelvének, a funkció és az esztétikum összehangolójának nevezte a formatervezést Francis Gurry, a WIPO főigazgatója a szervezet honlapján közzétett sajtóközleményben. "A jövő tervezése" szlogenű szellemi tulajdon világnapi üzenetében a főigazgató hangsúlyozta, a dizájn az, ami megkülönbözteti a nagyüzemi gyártás során előállított termékeket egymástól. Üzenetében Gurry kiemelte, a környezettudatosság növelésében egyre nagyobb szerep jut a formatervezésnek, köszönhetően annak, hogy a hulladék újrahasznosíthatósága számtalan alkotót megihlet. Hozzátette, a fenntartható tervezés gondolata szintén segíthet abban, hogy a gyártási költségek és az előállítási folyamat környezetterhelése csökkenjen.


A szellemi tulajdon világnapjának elfogadását 2000-ben kezdeményezte a WIPO tagsága, hogy az éves esemény alkalmat adhasson a szellemi tulajdon mindennapokban betöltött szerepének hangsúlyozására, valamint az innovációban és alkotásban élen járó szakemberek elismerésére. Az április 26-ai dátum a WIPO-t létrehozó egyezmény hatálybalépésének állít emléket.


A szervezet minden évben egy szlogen köré szervezve igyekszik felhívni a figyelmet a szellemi tulajdon fontosságára. Tavaly az innováció összekötő erejére fókuszáltak, míg 2009-ben a környezetvédelmi innováció, 2007-ben a kreativitás ösztönzése kapott nagyobb hangsúlyt.


A szellemi tulajdon védelméért felelős magyar kormányhivatal, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala is tiszteleg ma (és remélhetőleg az év minden napján – a szerk.) az emberi tudás és kreativitás előtt. A szellemi tulajdon világnapja alkalmából átadják az idei Millenniumi díjakat a szellemi tulajdon védelmében fontos szerepet játszó intézményeknek. A magyar művészeti és technológiai kultúra örökségének ápolásában, közvetítésében és védelmében jeleskedő intézmények elismerésére 2000-ben alapított Millenniumi Díj kitüntetettjei 2011-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, a Typotex Elektronikus Kiadó és a 77 Elektronika Műszeripari Kft.

Címkék