Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Svájci nyár, 2011 – szépség, hagyomány, megbízhatóság

Svájci nyár, 2011 – szépség, hagyomány, megbízhatóság
Infovilág

A Glacier-/Gleccser-expressz a Filisurhoz közeli Landwasser-viadukton.Az adatok összevetéséből kiderül, hogy bár csak morzsányi a magyarok jelenléte Tell Vilmos hazájában, Weber igazgató ennek ellenére jó vendégnek tart bennünket. "Azok a magyarok, akik hozzánk jönnek és visszajönnek, tudják, hogy mivel számolhatnak: gyönyörű tájakkal, a vendég iránti megkülönböztetett figyelemmel és szeretettel, egyúttal biztosak lehetnek benne, hogy azt kapják a pénzükért, ami Svájc jellemzője: magas minőségű, elsőrendű és igen széles körű szolgáltatásokat..."


Miként a múlt években, a svájci idegenforgalmi szervezet, a Schweiz Tourismus most is kiadta nyári prospektusát (Hegyek és tavak), bemutatandó az üdülési régiókat, kedvet teremtvén az oda látogatót váró élményekhez. Az idei nyári kampány középpontjában az álomszép svájci természetben túrázás, a hegyi és tóparti kirándulások állnak. "Minden régióból egyedülálló kirándulási ötletekkel szolgálunk – mondja Urs Weber. A nyári prospektus a svájci UNESCO-világörökségről is tájékoztat, valamint bemutatja a svájci természetvédelmi parkokat, amiket a Schweiz Tourismus „Utazás a természetbe“ programjaként népszerűsít. Emellett természetesen a családi nyaralásról, wellnessről, kulináris élményekről, jellegzetes svájci szállodákról, a svájci panorámavonatokról és a SchweizMobil útvonalhálózatról is olvashatunk benne. Az iPhone-használók számára a „Swiss Hike“ és a „Swiss City Guide“ praktikus alkalmazások rendezvénynaptárt és mindig friss, a tartózkodási helyhez igazodó időjárás-jelentést kínál.

Bern, Svájc szövetségi fővárosa; légi felvétel az óvárosról.A svájci idegenforgalmi szervezet „Hegyek és tavak“ című kiadványa izgalmas és pihentető nyaralási lehetőségekre hívja föl az országba készülődő vagy már ott tartózkodó a figyelmét. Az üdülési régiók szerint tagolt és gyakorlati információkat, tippeket tartalmazó kiadvány megmutatja: milyen élményekkel gazdagodhat a nyaraló az egyes üdülőhelyeken. A tájékoztató külön érdeme a gyerekes családokat fogadó 31 KidsHotel felsorolása; emellett persze tartalmazza a wellness-célállomásokat, a jellegzetes svájci szállodákat, ötletet ad kulináris utazásokra. Külön felhívja a figyelmet Svájc jellegzetességére, a pompás vasúti vonalakra és a a lélegzet-elállító látványvilágra, amiben a többi között a Gornergratbahnról, Európa legmagasabban közlekedő fogaskerekűjéből és Glacier Expressből kitekintő utas részesül jóformán perceként. 

A montreaux-i riviéra.Urs Weber mondja: "Bárhol legyünk is Svájcban, természetvédelmi parkok, az UNESCO-világörökség egy-egy szépsége tárulnak elénk. Svájc területének csaknem ötöde természetvédelmi park. Csak a berni belváros, a Svájci-Alpok, a Jungfrau-Aletsch, a Rhätische Bahn Albula/Bernina területen annyi világörökségi helyszín éri egymást, mint sehol a világon. Bővebben ezen az oldalon ismerkedhet vele a Svájcban virtuális utazásra induló. A helyszínen, a svájci városokban kényelmesen, gyalogosan fedezhetjük fel a történelmet, a mát és az évszázadok óta velünk együtt élő hagyományokat..."


Az 1191-ben alapított berni óváros unikális középkori városépítészetről tanúskodik, és Európa leghosszabb fedett bevásárló passzázsával nyűgözi le a látogatókat. A magyar történelemben is szereplő St. Gallen pompás katedrálisa és kolostornegyede egyedülálló együttest képez. La Chaux-de-Fonds és Le Locle, a legújabb svájci világörökség, az óraipar és a városépítészet, a technológia és az architektúra együttélésére a legjobb példa. Bellinzona hegyei a középkori bástyaépítészet egyetemes történelmi kincsének számít. A müstairi St. Johann látogatói 1200 esztendős kolostor- és kultúratörténetet fedezhetnek fel testközelből.


St. Gallen: Kelet-Svájc kulturális és gazdasági központja. A kép középpontjában az apátsági templom.Az Albula és Bernina vasúti szakaszok vasúttechnikai mesterműnek számítanak és „A Rhätische Bahn Albula/Bernina térségben“ nevű világörökség központi elemét képezik. A Berninabahn a legmagasabban fekvő Alpentransversal, és a világ egyik legmeredekebb adhéziós vasútját.


A Sardona Tektonikus Aréna a világon egyedüláló hegyképződmény, amit a Glarni-Alpokból figyelhetünk meg a legjobban, és amit az UNESCO 2008-ban felvett a világörökségek sorába. A Jungfrau-Aletsch területen látható a világ egyik leglátványosabb hegyvidéke, ami „Jungfrau-Aletsch Svájci-Alpok“ néven iratkozott föl az UNESCO Világörökség listájára...


Békésen megférnek egymás mellett a bevásálóparadicsomok és a történelmi látványosságok, a kiváló művészeti kiállítások. Thunban az idén minden Heinrich von Kleist halálának 200. évfordulója körül forog. A német író kétszer is lakója volt a Thuni-tó melletti városnak a Berni Felföldön. Ott dolgozott „A törött kancsó“ és  „A bosszú (A Schroffenstein család)“ című első irodalmi művein. A „Kleist Thunban 2011-ben“ novemberig tartó rendezvénysorozattal idézi fel a költőt és műveit. 


Május elején nárciszok változtatják egyedülálló virágtengerré Montreux Rivieráját – az áprilisban és májusban vadon virágzó nárciszok ragyogóan fehér, illatos tájjá változtatják a Montreux és Vevey fölötti régiót. Ezt a jelenséget Ernest Hemingway is leírta. A fehér virágtakarót „májusi hónak“ is hívja a népnyelv. A valamikori nárciszfesztivál hagyományára építve kirándulásokat szerveznek a természeti látványosság köré.


Június 17–19., valamint 24–26. között a magyarok számára is emlékezetes St. Gallen a fúvószene városává lép elő. Több,mint fél ezer egyesület jelentkezett az államszövetségi zeneünnepre. Mintegy 22 500 zenészt és legalább 200 ezer látogatót várnak a világ legnagyobb fúvósfesztiváljára.


A világ legfontosabb művészeti vásárát, a 42. Art Baselt június 15–19. között rendezik meg Bázelben. Az ősi város egy másik csúcseseményt is jegyez: a világhírű Edinburgh Tattoo mintájára július 16–23. között tartják a Basel Tatoo-t a helyi laktanya kulisszái között: skót dudaszó, fúvószene és népi tánc varázsolja el a közönséget. A külön erre a szabadtéri rendezvényre felállított aréna összesen 7500 néző befogadására alkalmas.


A titokzatos Graubünden.Romandia legnagyobb utcafesztiválja a „La Plage des Six Pompes“ (július 31–augusztus 6.). Az utcaművészek értékes előadásait La Chaux-de-Fonds belvárosában tartják, és természetesen ingyenesen látogathatók.


A 64. locarnói filmfesztivált (augusztus 3–13. között) Olivier Pere rendezi. A program különféle program-sorozatokat foglal magába: ilyenek a Piazza Grande-n az esti szabadtéri előadások, amelyekre akár 8000 néző is ellátogat, valamint a "jelenkori filmkészítők versenye", amit elsősorban elsőfilmkészítők műveinek szentelnek, a két rövidfilm-verseny a Holnap leopárdjai sorozatban, a Kritikusok hetének válogatása (dokumentumfilmek), az Appellations Suisse (a svájc produkciók), valamint számos rendkívüli előadás és rendezvény, melyeket később jelentenek be.
Álmokról, misztikumokról és fantasztákról – a nyári lucerni fesztivál augusztus 10-től szeptember 8-ig fürkészi az „éjszakát“. Éjszaka aztán üt az álmok, a fantázia és az ábrándok, a szórakozás és az érzékiség órája. Az „Éjkirálynőtől“ kezdve az „Szentivánéji álmon“ át az „Éjszakák a spanyol kertben”-ig – a rendezvénysorozat megmutatja, hogy nyáron az éjszaka nem csak alvásra való. 


A SchweizMobil bemutatja a legszebb mountainbike-, kiránduló-, korcsolyázó-, kerékpár- és kenuútvonalakat. Újdonságként olyan helyi útvonalak is szerepelnek a kínálatban, melyeknél már egynapos kiruccanásokhoz is igénybe vehető a SchweizMobil sokoldalú szolgáltatása, valamint kihasználható a csatlakozás a helyi tömegközlekedéshez. Így a svájci „kirándulásország" 143, a „görkorcsolya-ország“ egy, a „mountainbike-ország" 47, a „veloország“ pedig 30 új helyi útvonalat kínál. Minden útvonalon a megszokott, megbízható és magas színvonalú szolgáltatások várják a látogatókat: a legszebb élményekről szóló beszámolók, részletes térképek, szállásajánlatok és magassági profilok, valamint útvonaltervek, információk a kerékpár- és e-bike kölcsönzőkről, továbbá az útvonal mentén található nevezetességek listája. Az említett útvonalak közül emeljünk egyet példaként! A „hegyikerékpár-ország, Svájc“ 47 túraútvonala között különösen impozáns a Rheinschlucht-körtúra, ami Ilanzból indul és oda is fut be. A Rheinschlucht egyedülálló svájci terület Graubünden kantonban. Ott következett be mintegy 15 000 évvel ezelőtt a legnagyobb alpesi hegyomlás. Emiatt a Rajna kényszerűségből új utat vágott magának, és így keletkezett a „svájci Grand Canyon“. A körtúrán a hegyikerékpározók testközelből, erdei utakon és egysávos utakon biciklizve élik át ezt a természeti csodát.

A Glacier-/Glecser-expressz a Filisurhoz közeli Landwasser-viadukton.St. Gallen: Kelet-Svájc kulturális és gazdasági központja. A kép középpontjában az apátsági templom.Bern, svájc szövetségi fővárosa; légi felvétel az óvárosról.

Címkék