Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Holnap bélyegnap – Balatonfüred bélyegeken és blokkon

Holnap bélyegnap – Balatonfüred bélyegeken és blokkon
Infovilág

Balatonfüred a Balaton északi partján, lankás dombok által körülölelt 13 500 lakosú kisváros. Északról hegyek, délről a tó ölelik át. Nevét – amely a közhiedelemmel ellentétben nem a fürdő, fürödni szóból ered, hanem a fürjes hely jelentésre utal – először 1211-ben a tihanyi apátság birtok-összeírásában említik. Idegenforgalma századokra nyúlik vissza, és miután a füredi savanyúvizet gyógyvízzé, illetve gyógyforrássá nyilvánították 1971-ben gyógyüdülőváros lett. 1987-től a szőlő és a bor nemzetközi városa címet viseli. Ismertségét elsősorban mediterrán jellegű klímájának és szénsavas forrásainak köszönheti. Balatonfüred és kistérsége a „balatoni Riviéra” vonalán fekszik, ami a területen uralkodó mikroklíma speciális jellemzőire utal. A szárazföld és a tó közötti levegőcsere, az állandó légmozgás tiszta, portalan levegővel ajándékozza meg az ott élőket. Az Állami Szívkórházban mindemellett gyógyászati céllal hasznosítják a források vizét. Ott nye-te vissza egészségét 1926-ban a Nobel-díjas hindu költő, Rabindranath Tagore, akiről később sétányt neveztek el. A város gazdag történeti emlékhelyekben is, melyek legnagyobb részét átalakították, felújították. Balatonfüred az 1800-as években, a reformkorban indult fejlődésnek. Kedvelt találkozóhelye volt a haladó szellemű politikusoknak, művészeknek, történelmi, kulturális szerepe akkor volt a legkiemelkedőbb. Abból időszakból számos műemlékkel, épülettel, hagyománnyal rendelkezik a város: 1825-ben ott, a Horváth-házban rendezték meg az első Anna-bált; Kisfaludy Sándor adományokból, apátsági és népi segítséggel 1831-ben Balatonfüreden nyitotta meg a Dunántúl első kőszínházát. (Forrás: balatonfured.hu)


A sorszámozott feláras blokk bélyegképén a balatonfüredi Vaszary-villa épülete, a keretrajzon a balatoni tópart, 
illetve a város köztéri szobrai közül A halász és a révész, Rabindranath Tagore, Kisfaludy Sándor, Szent István, A 
gyík, Széchenyi István, Jókai Mór és Blaha Lujza látható. A blokkhoz tartozó borítékot a balatonfüredi kikötő díszíti. A bélyegsorozat 90 Ft-os címletére a Balatonfüredi Anna Grand Hotelt, a 115 Ft-os címletére pedig a Balatonfüredi Állami Szívkórház épületét nyomtatták. A hozzá tartozó alkalmi borítékon a balatonfüredi Kerektemplom és 
Galéria, illetve a római katolikus (Vörös) templom található. Az alkalmi bélyegzőn a 800. évfordulóhoz kapcsolódó rajz szerepel.


Tervezőművész: Baticz Barnabás, fotó: Hajdú József; megjelenik: 2011. április 8-án; össznévérték: 600+200 Ft; gyártó: Pénzjegynyomda.


A Magyar Posta Zrt. az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatásának céljával bocsátja ki évről-évre az Ifjúságért 
elnevezésű feláras alkalmi bélyegeit. Az idén a Budapesti Városligeti Park látványosságai adják a bélyeg témáját. 

A park a főváros XIV. kerületében található és a millenniumi ünnepségek alkalmára épült. Akkor szabályozták a Városligeti-tavat, feltöltötték a Páva-sziget két csatornáját és a tóba vezették a Rákos-patakot. Kialakították a városligeti körutat, megépült a Vajdahunyadvára és a Hősök tere. Bár az 1896-i budapesti világkiállítás idején építették, számos olyan szórakoztató és kulturális létesítménnyel lett gazdagabb, amely mind a mai napig használatban van. A Hősök tere mögött található a Műjégpálya és Csónakázó-tó, illetve a Vajdahunyadvár, amely a Magyar Mezőgazdasági Múzeumnak is otthont ad. A tó mellett kanyarog az Állatkerti körút, ahol a Fővárosi Állat- és Növénykert várja a flóra és fauna szerelmeseit. Ott találjuk a főváros legmélyebbről feltörő és legmelegebb forrásvízzel ellátott fürdőjét, a Széchenyit. Vele átellenben magasodik a Fővárosi Nagycirkusz köríves épülete, melyben először 1891-ben tartottak előadásokat. A cirkusz mellett van a Vidámpark, amely jelenlegi formájában 1950-től működik, de története az 1800-as évek elejére nyúlik vissza. (Forrás: budapest.com és hu.wikipedia.org)
A kisív bélyegképein a Budapesti Városligeti Park közismert nevezetességei közül – a bélyegképek sorrendjében – a 
Fővárosi Állat- és Növénykert, a Vidámpark, a Vajdahunyadvár valamint a Műjégpálya és Csónakázó-tó jellegzetes 
grafikai kompozícióba fogalmazott képe jelenik meg. A kisív második és negyedik címlete felárat tartalmaz. A felár összege bérmentesítésre nem használható! A kisívhez tartozó alkalmi borítékon a Széchenyi Fürdő épületének sziluettje tűnik elő, az alkalmi bélyegző grafikáját léggömbök stilizált képe díszíti. 


Tervezőművész: Elekes Attila; megjelenik: április 8.; össznévérték: 640+100 Ft; gyártó: Pénzjegynyomda. 

A Magyar Posta Zrt. alkalmi levelezőlap kibocsátásával köszönti a 60 éves balassagyarmati Szent-Györgyi Albert 
Gimnázium és Szakközépiskolát. Az intézmény jogelődje 1951. szeptember 1-jén kezdte meg működését, mint Állami Tanító és Tanítónőképző. Két osztállyal – 45 leány- és 43 fiútanulóval – indult meg a képzés. A következő évben megszervezték a gyakorló általános iskolát is. Az 1954/55. tanévben bővült ki a tanítóképző 220 tanulóval. Ekkor már önálló kollégiummal rendelkezett. Az iskola hivatalos neve az 1960/61. tanévtől II. sz. Állami Általános Gimnázium lett. Abban a tanévben a leányosztály mellett 3 koedukált első osztály nyílt, reál-, illetve humántagozattal. Ezzel kiteljesedett a gimnáziumi oktatás. Az iskola rövidesen nevet is kapott. A 
névadó-ünnepség 1961. november 22-én volt, amikor is felvette a Szántó Kovács János Gimnázium nevet. Az 
egészségügyi képzés 1968 szeptemberében kezdődött, a mezőgazdasági gépészeti szakképzést pedig 1970-ben 
vette át az iskola a Balassi Gimnáziumtól. 1972-ben óvónői tagozattal bővült. 1984-ben újra megindult a gimnáziumi oktatás. Az intézmény neve Szántó Kovács János Gimnázium és Szakközépiskola lett és az addigi óvónői osztály 
helyére gimnáziumi tanulókat vettek föl. 1989 nyarán az iskola új épületbe költözött. Ott az Oktatási Művelődési 
Központ és Könyvtár részeként, másik három intézménnyel – Dolgozók Középiskolája, Művelődési Központ, Városi 
Könyvtár – kellett az együttélést megtanulni. Az iskola épülete kezdettől fogva szűknek bizonyult az emelkedő 
létszám miatt. Az iskola elnevezése 1994. március 15. óta Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskola. A Nobel-díjas tudós tevékenységéhez szorosan kapcsolódik az iskola egészségügyi és speciális biológiai profilja. 
(Forrás: szentgyorgyi-bgy.sulinet.hu)


A levelezőlap képes oldalán középen az egykori, akkor még Szántó Kovács János nevét viselő iskolaépület látható, 
melyet a mai épület külső és belső részletei öveznek. A hátoldal alnyomatát Farkas András: Bemutató tanítás (1953) 
című alkotása díszíti. A levelezőlap bélyegképén a balassagyarmati Szent-Györgyi Albert Gimnázium és 
Szakközépiskola, Szent-Györgyi Albert portréjával díszített képe látható. Az alkalmi bélyegző grafikáján az 
évfordulóra utaló szám és az iskola megújult logoja található. 


Tervezőművész: Baticz Barnabás; megjelenik: április 8.; eladási ár a megjelenéskor: 135 Ft; gyártó: Állami Nyomda. 

Címkék