Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az Opten a cégvilágról: szó sincs konszolidációról

Az Opten a cégvilágról: szó sincs konszolidációról
Infovilág

Nem egyszeri kiugrásnak látszik a felszámolások és a végelszámolások februári hirtelen növekedése, márciusban ugyanis csak két százalékkal kevesebb új felszámolási eljárást indítottak, mint egy hónappal előtte. Az 1501 új eljárás 11 százalékkal elmarad ugyan a tavaly márciusitól, ennek oka azonban leginkább az, hogy az akkori adat a trendbe nem illeszkedően magas volt. A márciusi szám ezzel együtt is az abszolút lista élvonalába tartozik: 2006 óta csak hat hónap produkált ennél rosszabb felszámolási mutatót.


Az első negyedévben 4385 céggel szemben indult felszámolási eljárás, ez 147-tel, azaz 3,4 százalékkal több, mint esztendővel ezelőtt. „A negyedéves adatok összevetése az enyhébb emelkedés ellenére még mindig azt erősíti, hogy a válság hatásai változatlanul súlyosan érintik a cégvilágot” – vélekedett Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. A vizsgált időszakban a február volt a fordulópont, az év második hónapjában alakult ki a legnagyobb különbség.


Márciusban is fennmaradt a megindított végelszámolási eljárások februári magas szintje, a harmadik hónapban 2142 vállalkozás bezárását kezdeményezték saját tulajdonosai. Ez 109-cel (4,9 százalékkal) elmarad ugyan a februári történelmi csúcstól, a második helyet azért magabiztosan birtokolja, az egy évvel ezelőttinél pedig 77,9 százalékkal több. „A kiugróan nagy februári szám után várakozásainkkal ellentétben nem mérséklődött lényegesen az új végelszámolási eljárások növekedése, a havi adat kétezer felett maradt, ami ezt megelőzően csak most februárban fordult elő a múlt öt évben” – mondta erről az Opten stratégiai igazgatója. 


Hasonló eredményre vezet a negyedéves adatok összevetése is: az első három hónapban 5559 cég kényszerült bezárásra, ami 60 százalékos növekedés a tavalyi hasonló időszakhoz képest.


A cégalapítási kedv ennek ellenére töretlen, minden összehasonlításban növekszik az új bejegyzések száma. „Ez is azt mutatja, hogy korai lenne még bármiféle konszolidációról beszélni” – értékelt Csorbai Hajnalka. Sokéves visszatekintésben egyébként átlagosnak tekinthető a márciusi 4222 új vállalkozás, de mind februárhoz, mind tavaly márciushoz mérten határozottan emelkedő. Egy hónap alatt 4,1, egy év alatt pedig 9,8 százalékos növekedést mutat az Opten nyilvántartása. Negyedéves alapon 5 százalékkal több új vállalkozásnak felel meg a március végéig regisztrált 12 120 újonnan bejegyzett cég.

Címkék