Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

HungaroControl-beruházás: a régi helyett új légiforgalmi irányító központ épül

HungaroControl-beruházás: a régi helyett új légiforgalmi irányító központ épül
Infovilág

A munkáját a jövő szeptemberben megkezdő létesítmény révén műszaki-technológiai szintjét tekintve a HungaroControl lesz a térség egyik élenjáró légiforgalmi szolgálata. A Közép-Európa légi navigációjának versenyképességét is növelő beruházás alapkövét ma helyezték el Budapesten.


Tavaly 9,49 millió járat, forgalmasabb napokon 28 ezer repülőgép közlekedett Európa felett, és mértékadó prognózisok szerint ez a szám húsz éven belül akár megkettőződhet. Ez óriási kihívások elé állítja majd a kontinens légiforgalmi iparágát, amely hatékonyságában jelenleg messze elmarad az Egyesült Államok mögött. A forgalomnövekedés miatt bekövetkező torlódások és késések évi mintegy 1 milliárd euró többletköltséget okoznak főként a légitársaságoknak és az utasoknak, miközben károsítják a környezetet.


„A HungaroControl már most megfelel a 2014-re meghatározott azoknak a teljesítménycéloknak, amelyek révén az Európai Unió a kontinens légiforgalmi irányításának versenyképességét kívánja növelni. A magyar légiforgalmi szolgálat gyakorlatilag nulla másodperc késést okoz a légitársaságoknak és az utasoknak, díjtételei pedig több mint 30 százalékkal alacsonyabbak az európai átlagnál. Ám a légi közlekedés gyors fejlődése miatt már most tetemes fejlesztésekre, beruházásokra van szükség ahhoz, hogy tartani tudjuk szolgáltatásaink magas színvonalát. A HungaroControl ezt felismerve indította el az ANS III. elnevezésű, összesen 11 milliárd forint értékű szolgáltatásfejlesztési programját” – ismertette a beruházás hátterét Szepessy Kornél, a HungaroControl elnök-vezérigazgatója. 


A jelenlegi, megüresedő irányító központban a HungaroControl egyedülálló légi navigációs tudásközpontot hoz létre, a régió egyetlen olyan centrumát, ahol valós adatok alapján, az irányító teremmel azonos technológiai környezetben modellezhető bármilyen légtérbeli esemény. Ott kap majd helyet az oktatási célokat szolgáló, háromdimenziós toronyszimulátor is, amelyet a HungaroControl szintén továbbfejleszt, hogy a mostani 180 fokos látószög helyett a repülőtéri környezetet teljesen valósághű, 360 fokos panorámaképen jelenítse meg.

Címkék