Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Japáni földrengés – internetes visszaélések, hamis adománykérések

Japáni földrengés – internetes visszaélések, hamis adománykérések
Infovilág

A kiberbűnözők gyakran visszaélnek a természeti katasztrófák után információkat kereső internet-használók sebezhetőségével. A McAfee hasonló típusú átverésekkel találkozott a tavaly Haitin történt földrengést követően is. Minden tisztességes embernek óvakodnia kell az ilyen átverésektől, amelyek lehetnek a beérkező levelek között, keresési eredményekben vagy a közösségi oldalakon, és lépéseket kell tenniük önmaguk védelméért.


A fenyegetések néhány példája:


1. Hamis „adományozó” emailek és weboldalak: ezek a spam-ek olyanok lehetnek, mintha törvényes szervezettől (Vöröskereszt, segélyszervezetek) érkeznének. Adományokat kérnek a katasztrófa áldozatainak megsegítésére. Általában egy hamis weboldalra mutató linket tartalmaznak, amely bankkártya- és más személyes információk megadását kéri. Ezek a weboldalak akkor is előbukkanhatnak, ha valaki információt keres a földrengéssel kapcsolatban. A McAfee felfedezett például egy olyan törvényesnek tűnő weboldalt, amely egy gyanús PayPal gombbal rendelkező másik oldalra irányít át.


Olyan spam-ek is előfordulnak, amelyek pénzügyi támogatást kérnek személyes segélykérés formájában. A McAfee kapott is egy ilyen spam-et egy asszonytól, aki azt állítja, hogy „humanitárius” munkás, és adományt kér egy áldozatokat megsegítő alap létrehozásához.


2. Rosszindulatú videók, képek: a csalók rosszindulatú linkeket terjesztenek a katasztrófa „drámai” videóin keresztül. Tehát amikor a számítógép-használók a földrengésről vagy szökőárról szóló hírek után kutatnak, előfordulhat, hogy olyan linkre kattintanak, amely valójában rosszindulatú programot tölt le a gépükre, vagy személyes információkat kérő adathalász weboldalra viszi tovább őket. 


3. Közösségimédia-trükkök: a kíbercsalók a közösségi oldalakon is elhelyeznek hamis adománykéréseket, illetve rosszindulatú programokra mutató linkeket.


Tanácsos tehát a számítógép védelmi rendszerét folyamatosan frissíteni, illetve szükség (kíbercsalás) esetén kapcsolatba lépni a Cybercrime Response Unit-tal (online tanácsadói és technikai segítségnyújtó központtal) ezen a címen.

Címkék