Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szén-dioxid-kibocsátás: útiterv a csökkentéshez – közeleg a Föld Órája

Szén-dioxid-kibocsátás: útiterv a csökkentéshez – közeleg a Föld Órája
Infovilág

„Magyarország szempontjából a lehető legjobbkor jött létre az új tervezet – mondta Dallos György, a WWF Magyarország klímaváltozási programmenedzsere. – Hazánk a többi közép-kelet-európai országhoz hasonlóan erősen függ a többnyire egy forrásból érkező energiaimporttól, ezért a fosszilis tüzelőanyagok használatának és az üvegházhatású gázok kibocsátásnak csökkentése nem csak környezetvédelmi, hanem nemzetbiztonsági kérdés is.”

A menetrend megtartása háztartásonként évente 1000 eurós megtakarítással járna. Központi eleme az energiahasználat csökkentése a középületekben, illetve vállalkozások üzleti célra használt épületeiben. Hét ország (Dánia, Német-, Görög-, Spanyok-, Svédország, Portugália és a Nagy-Britannia) környezetvédelmi minisztere egyhangúlag szólította fel az Európai Uniót, hogy lépjen fel a klímaváltozás ellen, és emelje meg a 2020-i célkitűzést.
„Bátorító látni, hogy politikusaink példát mutatnak a szükséghelyzetben, és felismerték, hogy a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának csökkentése gazdasági és környezetvédelmi előnyökkel jár – mondta Jason Anderson, a WWF európai klíma- és energiapolitikai vezetője. – Görögország, Portugália és Spanyolország már nyilvánosan is bejelentette törekvéseit, reméljük, ezzel ösztönzőleg hatnak a többi tagállamra is...Kína hamarosan bejelenti új ötéves tervét, amelyben a tiszta energiára és infrastruktúrára szánt befektetések jóval túlszárnyalják az EU ilyen irányú törekvéseit. Az uniónak muszáj cselekednie, ha továbbra is a gazdasági élet meghatározó szereplője szeretne maradni”.


Magyarországon sem gondolják ezt másként, hisz' a világ legnagyobb klímavédelmi akciójához csatlakozó települések számával 2010 óta hazánk az élmezőnyben van, nemcsak Európában, hanem világviszonylatban is. Hazai szinten a 140 csatlakozó település és a 150 háztartás kiemelkedő eredménynek számít.


A WWF Föld Órája március 26-án este fél kilenckor a városok fényeinek egyórás lekapcsolásával arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy mindenki tehet valamit a klímaváltozás ellen, ha nem csupán ebben az egy órában, hanem mindennapjai során ügyel az energiatakarékosságra. A Föld Órájához magánszemélyek, települések, vállalatok, és intézmények egyaránt csatlakozhatnak a www.foldoraja.hu weboldalon történő regisztrációval. Ott megtekinthetők az országban szervezett Föld Órája-események is.


Szegeden, az Ady téri SZTE-TIK-ben, Közép-Európa legzöldebb egyetemének szervezésében 19,45-től teával, forralt borral, filmvetítéssel várják az érdeklődőket. Az egyórás elsötétítés idejére Súr község csillagászati bemutatót tervez, Pázmánd pedig éjszakai bátorságpróbával és fáklyás szolidaritási felvonulással készül az eseményre. 
A Budapest fényeit lekapacsoló központi rendezvényre március 26-án este a Budai Vár Savoyai-teraszán kerül sor. A WWF mindenkit szeretettel vár már fél nyolctól. Az idei újdonság, a kutyás lekapcsolós vírusfilm (megtekinthető a www.foldoraja.hu weboldalon) szereplőivel élőben is találkozhatnak majd az érdeklődők. A kutyás bemutató mellett tűzzsonglőrök és dobosok gondoskodnak a jó hangulatról. Az idén is várják a vállalkozó kedvű amatőr zenészeket különféle hangkeltő eszközökkel; a fakanál és lábas ne maradjon otthon!  


A Föld Órája 2011. kampány nem jöhetett volna létre Magyarországon a Rail Cargo Hungaria Zrt. támogatása nélkül. A magyar vasúti árufuvarozás piacvezető vállalata évente több mint 7 milliárd árutonna kilométert teljesít. Tevékenységének eredményeként évi sok százezer tonnával kevesebb CO2 jut a levegőbe, mint ha ugyanezeket a fuvarokat kamionok közúton juttatnák célba. A Rail Cargo Hungaria márkaértékei között meghatározó a környezettudatosság, amely mellett a társaság teljes mértékben elkötelezte magát. 

Címkék