Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Jazzma.hu: dzsessz-napilap az interneten

Jazzma.hu: dzsessz-napilap az interneten
Infovilág

Maloschik Róbert évtizedek óta megszállottja a dzsesszmuzsikának, amit a Bartók adón hallható műsorai, a Magyar Rádió márványtermében szerkesztett koncertek és tehetségkutatók, a Zsámbéki Dzsessznapok, számos külföldi nagyság (pl. Bobby McFerrin) magyarországi fellépésének tető alá hozása is bizonyítanak. Most, hogy tavaly ősszel nyugdíjba vonult, eddig felhalmozott szakértelmét és „szabad vegyértékeit” kívánja ekképp hasznosítani.
Már az Nemzeti Kulturlis Alap is felvetette valamiféle jazz-periodika kiadásának szükségességét, de Maloschik szerint negyedévenkénti megjelenéssel, de még havival sem igen lehet aktualitásokat hírül adni. Újságszerkesztői első szárnypróbálgatása az 1995–96 táján megjelentetett MaJazz újság volt, amely lapszámonként 1000 példányban kelt el. Most ennek az ötletnek alapján vágott bele a portál-hírlap megteremtésébe.


Jó hír a hazai dzsesszmuzsikusoknak és rajongóknak: március 1-jével – a világon első alkalommal – internetes szakmai napilap, jazz zenei portál indult a világhálón. Maloschik Róbert főmunkatársai Szász Gabriella, és a hazai dzsessztörténet egyik régi ismerője, Csányi Attila. Elképzeléseik szerint elsődlegesen a hazai dzsesszélet szereplői, eseményei, lemezei szerepelnek majd a hírekben, tudósításokban, interjúkban és tudósításokban, és másodlagosan foglalkoznak csak nemzetközi témákkal. Itt például számítanak a külföldön élő, dolgozó muzsikusok helyzetjelentéseire, beszámolóira is. A lap egyelőre semminemű bevétellel sem rendelkezik, ezért honoráriumot sem tud fizetni senkinek.

Egy kis lapszemle: a március 1-jei első számban például sztárinterjút olvashatunk Szőke Nikolettával és bemutatják legújabb lemezét is, a JazzUp rovat vendége pedig Karosi Júlia. Előzetest adnak a Fonogram, 2011 díjátadóról, ugyanakkor megismerkedhetünk a Grammy-díj jelöltjeivel is. Csányi Attila Pleszkán Frigyest búcsúztatja megemlékezésében. A zongoristák részére meghirdetik a Balogh Csibe Jenő tehetségkutató versenyt is. Találunk a portálon koncerthíreket és jazzlistát, szóval sok olyasmit, ami érdekelheti mind a szakmát, mind a dzsesszrajongót. Aki pedig hírt szeretne adni koncertjeiről, klubprogramjairól, vagy egyéb közérdeklődésre számot tartó mondandója van, az olvaso@jazzma.hu, illetve az info@jazzma.hu címeken érheti el a lapot.

Címkék