Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bosch-eBike – augusztustól már Miskolcon is sorozatban gyártják

Bosch-eBike – augusztustól már Miskolcon is sorozatban gyártják
Infovilág

A hajtóegység, a HMI (Human Machine Interface) és az akkumulátor alkotta rendszert – amely az Eurobik-premieren számos dícséretet kapott a gyártóktól – tesztkerekezők tették próbára: az ő észrevételeik segítették a Bosch fejlesztőit a technológia finomításában. 


A Bosch eBike-rendszere nagyfokú tervezési szabadságot kínál a gyártóknak, így a hegyi kerékpártól a túrakerékpáron át az országúti kerékpárig minden kerekező megtalálja a számára legalkalmasabb kétkerekűt. A hajtóegység az adott kerékpártípushoz illő négy mód – gazdaságos, túra, sport és sebesség – bármelyikére beállítható. Egy sportos hegyikerékpár esetén a hajtóegység dinamikusabban szolgáltatja az energiát, mint egy túrabiciklinél, ahol inkább a távolság legyőzése a fontos szempont. Az eBike rendszere révén a kerékpáros a HMI-megoldással maga válaszhatja ki a kerékpáron elérhető módok közül a számára legoptimálisabbat. A Bosch eBike rendszerét alkotó elemek egymáshoz is jól illeszkednek. A hajtóegység, az elektronika, az akkumulátor és a töltőegység, valamint a kormányra szerelt HMI olyan könnyű és nagyteljesítményű hajtórendszert alkot, amely nem csupán erős és strapabíró, hanem középső és alacsony helyzetben levő súlypontja miatt nagyfokú menetstabilitást is szavtol. 


A Bosch széleskörű technológiai szakértelme az eBike rendszer kialakításában is nyomon követhető. A vállalat évente mintegy 80 millió darabot gyárt olyan precíz, kompakt és rendkívül hatékony elektromotorokból, melyek az eBike hajtásában is megtalálhatók. Az eBike energiatároló rendszerének alapjául a Bosch elektromos kéziszerszámait is működtető lítium–ion akkumulátorok fejlesztési és gyártási tapasztalatai szolgáltak. A hajtórendszert alkotó HMI, az elektronika és az érzékelők tekintetében pedig a Bosch széleskörű gépjármű-elektronikai ismereteit hasznosították, ugyanis a cégcsoport évente több mint 100 millió elektronikus vezérlőegységet és több mint 220 millió érzékelőt gyárt. Az eBike rendszerben így érvényesülnek a legkülönfélébb technológiák nagyüzemi gyártása közben felhalmozott nemzetközi tapasztalatok. 


Ez év augusztusától az elektromos kerékpár motorját a miskolci Robert Bosch Energy and Body System Kft., is gyártja, melyet a hajtóművel és az elektronikával összeszerelve, csomagban szállítanak a kerékpárgyártók részére.

Címkék