Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Accenture-felmérés: megvan a fogékonyság a mobiltelefonnal fizetésre

Accenture-felmérés: megvan a fogékonyság a mobiltelefonnal fizetésre
Infovilág

Valóban csupán a technikai korlátok határozzák meg vásárlási szokásainkat, vagy a bizalom hiánya 
miatt ragaszkodunk a hagyományos vásárlási szokásokhoz?

Az Accenture (= vezetési tanácsadással, technológiai szolgáltatásokkal és tevékenységek kiszervezésével foglalkozó, 120 országban működő 211 ezer munkatársat foglalkoztató világcég) friss kutatásában 11 ország mobilhasználati szokásait vizsgálta meg és megállapította: a marokfonjukat leggyakrabban használók vásárláskor szívesen fizetnének mobiltelefonnal. 


A mobilkereskedelem leglelkesebb követői Ázsiában vannak (79%). Összességében a felmérés ázsiai válaszadóinak 69 százaléka részesíti előnyben a mobiltelefon használatát a legtöbb kifizetésre. A lista élén a kínaiak (76 százalék) állnak, őket követik az indiaiak (75 százalék), a dél-koreaiak (56 százalék) és a japánok (47 százalék). Az Egyesült Államokban és Európában a válaszadók mindössze 26 százaléka részesítette előnyben a mobiltelefonos fizetést.
Takács Márk, az Accenture kommunikáció és csúcstechnológiai ágazatának igazgatója szerint, bár a mobilfizetés nem elterjedt hazánkban, Magyarország banki és mobilszolgáltatói készen állnak a mobilfizetésre való átállásra. A szolgáltatóknak olyan beruházásokra lenne szüksége, amelyek nem sértik a fogyasztók árérzékenységét, valamint figyelmet kellene fordítaniuk a mobilfizetéshez kapcsolódó szolgáltatások bővítésére.Az Accenture kutatása arra kereste a választ, hogy milyen körülmények között vennék a fogyasztók a leginkább igénybe a mobiltelefonnal vásárlást. A felmérésből kiderült: a megkérdezettek többsége az árkedvezményt, illetve kuponok beváltását részesítené előnyben a mobiltelefonos fizetés esetén.


A válaszadók 62 százaléka, aki a nem távközlési jellegű havi kifizetéseikhez hitelkártyát szokott használni, állította: használná a mobiltelefonját számla kifizetésére, ha kapna 20 százalék árengedményt. A megkérdezettek több mint fele (59 százalék) mondta, hogy örülne, ha eddigi vásárlásai alapján akciós árengedményt kapna; 47 százalék mondta, hogy örülne, ha személyre szabott reklámot kapna a mobiltelefonjára, amikor néhány lépésre van a hirdetett terméktől vagy szolgáltatástól. Végül 69 százalék jelezte: boldogan elfogadná, hogy reklámokat küldjenek a mobiltelefonjára a szolgáltatási szerződés részeként, ha cserébe csökkentenék a mobiltelefon-költségeit.

A mobilfizetési motivációs tényező a világ legaktívabb mobilhasználói között sem tért el: Kínában is főként kedvezmények beváltására, illetve a vásárlási folyamat egyszerűbbé tételére használják mobiltelefonjaikat. Szintén a kínaiak voltak az elsők, akik megtették a kezdő lépéseket, hogy vonalkódot vagy NFC technológiát (near field communications - rövid kiterjedésű, vezeték nélküli kapcsolódás) használjanak a vásárlási környezettel való interakció során. Ázsiában a megkérdezett fogyasztók 38 százaléka olvasta már le telefonjával egy-egy termék vonalkódját vásárlás közben, hogy további információhoz jusson; 36 százaléka mutatott fel “elektronikus jegyet”, hogy bejusson rendezvényre vagy repülőgépre szálljon.


A megkérdezettek többsége (64 százalék) jelezte: felhasználná direkt módon is a mobiltelefonjára küldött ajándékutalványokat és kuponokat; e lista élén a kínai fogyasztók álltak 94 százalékkal.

A mobiltelefonos fizetésre való átállás motivációs tényezői az Accenture kutatásában megkérdezett fogyasztók körében


Arra a kérdésre, milyen típusú vállalatok játszhatnának szerepet abban, hogy a fogyasztók mobiltelefonon fizessenek vagy kuponokat érvényesíthessenek, a legtöbb válaszadó (59 százalék) úgy vélte, hogy ez a hitelkártya-kibocsátó vállalatok felelőssége lenne, míg a további válaszokban a mobilszolgáltatók (54 százalék), szoftvergyártók (52 százalék), nagykereskedők (52 százalék) és készülékgyártók (48 százalék) szerepeltek.  


„A mobilkereskedelem – amely magában foglalja a mobil bankolást, például az egyenleg-lekérdezést vagy a számlák kiegyenlítését mobiltelefonnal, a kuponokat, akciókat, beváltható ajándékutalványokat, hűségpontokat és egyebeket – óriási változásokat fog okozni arra vonatkozóan, hogyan vásárolunk és fizetünk az árukért és szolgáltatásokért” – mondta Takács Márk, az Accenture kommunikációval és csúcstechnológiai iparággal foglalkozó igazgatója. „A hagyományos és alternatív fizetőeszközök konvergenciájára számíthatunk, és ennek óriási hatásai vannak a teljes, bolton belüli vásárlási élményre. Noha a felmérés azt jelzi, hogy vannak még megoldandó kérdések az adatvédelem és biztonság területén, e megállapítások jó hírnek számítanak a mobilhálózatok üzemeltetői számára. A fogyasztók a szolgáltatóktól, a technológiák gyártóitól vagy a pénzintézetektől várják a megoldást.”

Címkék