Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Énekelt történelem a Magyar Nemzeti Múzeumban

Énekelt történelem a Magyar Nemzeti Múzeumban
Infovilág

Bálint naphoz közeledvén, a múzeumi szabadegyetem legújabb előadásán Balassi Bálint életén és művészetén keresztül mutatják be a 16. századi magyar világot, háborút és kultúrát egyaránt. A török–magyar világ forrásszövegek és képek segítségével elevenedik meg, és a résztvevők az előadás során korabeli dalokat is hallgathatnak majd.

A magyar nyelvű reneszánsz szerelmi líra megteremtője, a magyar irodalom első, európai rangú költőjének sorsa rendkívül zaklatott volt, csakúgy, mint a 16. század végi Magyarországé. Apja ellen hűtlenségi vádat emeltek, birtokain törökdúlás és várfoglalás, érvénytelenített házasság, szerelmi kudarc, végvári katonáskodás, majd Esztergom ostrománál a tragikus vég – egy humanista műveltségű, nyolc nyelven beszélő költő életélményei, melyeket vitézi, szerelmi és istenes verseiben örökített meg.

Háborús világ, a hit megtartó ereje, szerelem: egy különleges élet különleges pillanatai a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Az előadás február 3-án, csütörtökön délután négy órakor kezdődik a Magyar Nemzeti Múzeum földszintjén, a Római Lapidáriumban.  A részvétel ingyenes, de a szervezők kérik az előzetes jelentkezést a muzeumpedagogia@hnm.hu email-címen.

Címkék