Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Döntéshozó-kutatás: nagy elbocsátások várhatók?

Döntéshozó-kutatás: nagy elbocsátások várhatók?
Infovilág

Döntéshozatalukat alapvetően meghatározzák a bizonytalanság, az ország gazdasági instabilitása, valamint a szabályozórendszer változásai, így többségük nehezen tudja tervezni cége jövőjét. Miközben csupán 6 százalékuk válaszolta azt, hogy jelenlegi vezetői döntéseire hatással van a politika, több mint felük azt gondolja, valós veszély, hogy a politika az üzleti életet is egyre inkább áthatja. A kutatási eredményeket értékelő a döntéshozók fóruma konferencián (január 25-én) kiderül, hogy mi okoz álmatlan éjszakákat a hazai vezetőknek, s mi motiválja őket leginkább. A Devise Hungary és az RSM DTM Hungary tanácsadócégek által a hazai és az expat vezetők körében lebonyolított Hogyan dönt a döntéshozó?” című kutatás szerint a magyarországi vezetők döntéseit jelenleg legnagyobb mértékben az általuk irányított szervezet pénzügyi helyzete határozza meg. Ugyanakkor a döntéshozatalukra a bizonytalanság nyomja rá a bélyegét, mivel az ország gazdasági instabilitása, valamint a szabályozórendszer változásai miatt nagy többségük nehezen tudja tervezni cége jövőjét. Épp emiatt továbbra is kiemelt problémájuk mind az általuk irányított szervezet, mind pedig saját személyes hatékonyságuk, vezetői alkalmasságuk erősítése – összegez Dara Péter, a Devise Hungary ügyvezető igazgatója.


„A rendhagyó felmérés eredményei alapján a hazai döntéshozók alapvetően optimista beállítottságúak, ennek ellenére a vezetők fele határozottan valós veszélyként értékeli továbbra is a W-alakú recesszió esélyét, s ezzel szoros összefüggésben még mindig sokuk tart tőle, hogy létszámcsökkentést kell végrehajtania. A kutatás főbb adatai január 25-én, a DÖNTÉSHOZÓK FÓRUMA konferencián látnak majd napvilágot, melyen elismert gazdasági és közéleti szereplők reflektálnak majd az eredményekre, illetve osztják meg tapasztalataikat a vezetői döntéshozatalról – jelentette be Kalocsai Zsolt, az RSM DTM Hungary elnök-vezérigazgatója. Oszkó Péter közgazdász, ex-pénzügyminiszter az előadásában szót ejt arról, miként éli meg, hogy véleményvezérnek titulálják. Kiderül, hogy a számos vállalatvezetőt tömörítő Amcham, a Brit Kereskedelmi Kamara, a Joint Venture Szövetség, a Menedzserszövetség jelesei mit gondolnak arról, hogy a felmérésben részt vevők eleve demokratikus vezetői stílusúnak vallják magukat, akik kikérik munkatársaik véleményét a döntésük előtt. A hazai média képviseletében a Heti Válasz, az MTI, a Napi Gazdaság, az Origo, vagy az expat vezetőknek szóló The Budapester Zeitung és a The Budapest Times irányítói vitatják meg tapasztalataikat a sajtó döntéshozókra gyakorolt hatásáról. Sikeres női vezetők – így Demcsák Mária, Dunavölgyi Mária és Heal Edina – osztják meg gondolataikat arról, vajon másként döntenek-e a női vezetők.


Annak ellenére, hogy a hazai közéletet és a társadalmat a múlt években és jelenleg is az állandó rivalizálás, a semmiben sem egyetértés fémjelzi, a kutatás átlagosan 12 évnyi vezető tapasztalattal rendelkező résztvevőit határozottan az együttműködési hajlam, s nem pedig a versengés jellemzi. A mintegy 55 százalékban cégtulajdonosokat vagy felső vezetőket, illetve 45 százalékban középvezetőket tömörítő válaszadói kör 85 százaléka egyértelműen demokratikus stílusú vezetőnek vallja magát, aki nagymértékben támaszkodik döntéseiben munkatársaira vagy mások véleményére. 

A döntéshozók fóruma konferencia résztvevői nem csupán szubjektív véleményüket oszthatják meg személyesen a hasonló szerepkörben lévő, azonos gondokkal küzdő vezetőkkel. A döntéshozók fóruma ugyanis a 2010 októberében elkezdett objektív kutatás adataira épül, így a jelenlévők első kézből tudhatják meg, hogy ma Magyarországon


– milyen információkra alapozva születnek a tulajdonosi, a felső- és középvezetői döntések,

– honnan, miből tájékozódnak a döntéshozók,

– másként dönt-e egy kkv, egy multi, vagy egy közszférában működő szervezet vezetője,

– objektív adatok vagy az érzelem alapján döntünk,

– mennyire jönnek be a vezetők döntései,

– miben érzik magukat fejlesztendőnek.

Címkék