Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Panda-jelentés: kiberháborúvá terebélyesedett az internetes bűnözés

Panda-jelentés: kiberháborúvá terebélyesedett az internetes bűnözés
Infovilág

Az adatok alapján a vállalat 20 éve éve alatt nyilvántartásba vett 60 millió malware (internetes fenyegetés, fertőzés, a vírusokat is ideértve) 34%-a tavaly íródott.

– Van jó hír is – kommentálta az adatokat Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. – Mintegy hét éve óta először csökkent a malware-k növekedési aránya: eddig minden évben megkétszereződött a fenyegetések száma, 2010-ben azonban a 2009-i „szaporulatnak” a felét regisztráltuk. Ennek ellenére teljesen nyilvánvaló, hogy a vírusok írására épülő iparágnak van még hova fejlődnie, nem értük el a csúcsot. Semmi kétség: üzletről van szó. A banki trójaiak az összes fertőzésnek több mint felét (56%-át) adták. A leginkább fertőzött országok: évről évre Thaiföld, Kína és Tajvan viszi a pálmát.

A magyar változatában kissé idegenül hangzó cyber-/kiber- előtag használata az elektronikus eszközökkel folyó bűnözés esetén régóta helyénvaló: IT-biztonságtechnikai cégek évek óta figyelmeztetnek arra, hogy a vírusok által elkövetett jelszó- és információlopások legalább olyan súlyos következményekkel járó bűncselekmények, mint a betöréses lopások.

– Ez most már maffiaszinten megy, kár lenne tagadni – mondta Sándor Zsolt. – Az éves jelentésünkben szereplő számok alapján kiderül, hogy a kiberbűnözés mellett a kiberháború is megjelent az utóbbi években, elég csak a tavalyi Stuxnetre gondolni. Az Anonymous csoport által generált felhajtás a wikileakses Julian Assange védelmében pedig egy új elem, a „kiberaktivizmus”.

A Panda jelentése kitér arra is, hogy tavaly elérte csúcsát a közösségi média ellen intézett támadások sora: a Facebook „Like”-gomb eltérítése, az áltwitteres bejegyzések mind személyes adatok, információk megszerzésére irányultak.

Címkék