Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szuperszámítógépe révén Győr az ipari szimuláció központja – 3300 milliárd művelet másodpercenként

Szuperszámítógépe révén Győr az ipari szimuláció központja – 3300 milliárd művelet másodpercenként
Infovilág

A most üzembe helyezett két szuperszámítógépes rendszerből csak az egyiket, az x3850X5 SMP nevűt lehet egyetlen gépként értelmezni, a másik egy IBM iDataPlex Cluster, vagyis több gép együttese − mutatta be az eszközöket a kiépítést végző Polygon Informatikai Kft. szakértője. Kolb Zoltán elmondta: ez utóbbi teljesítményét húsz számítási csomópont adja, egy számítási csomópontban két, egyenként hatmagos Intel-processzor működik (Intel Xeon X5650 6C 2.66GHz 12MB Cache 1333MHz 95w) 48 GB memóriával. Ez összesen 240 processzormag és 960 GB memória, amivel a klaszter viszonylagos számítási teljesítménye 2,7 teraflops. (flops, vagyis floating point operations per second, tehát lebegőpontos művelet másodpercenként). Egy teraflops 10 a 12-en flops, vagyis a rendszer 2700 milliárd lebegőpontos műveletet tud végezni egy másodperc alatt.


A másik rendszer nem cluster, hanem egy önálló, az IBM ×3850×5 SMP számítógépe, mely nyolc, egyenként nyolcmagos processzort (2,27 GHz, 24 MB L3 cache) és 1TB közös memóriát tartalmaz, relatív számítási teljesítménye 0,6 TFLOPs. A két új rendszer tehát együttesen 3,3 teraflops, azaz 3300 milliárd lebegőpontos műveletet tud elvégezni másodpercenként.


A győri egyetem a szimulációs alkalmazások még gyorsabb futtatása végett még egy fejlesztést is végrehajt – mondta el az intézmény matematika- és számítástudomány-tanszékének vezetője. Dr. Horváth Zoltán és csapata a gépeket négy TESLA grafikus kártyával egészíti ki, amellyel például a szélcsatornás és áramlástechnikai alkalmazások közvetlenül e kártyákon futhatnak. A tanszékvezető elmondása szerint ez akkora teljesítményugrás, mintha még egy kisebb klasztert illesztettek volna a rendszerhez. Így az egyetemen a szakmai feladatok megoldására a világ szuperszámítógépeinek technikáját alkalmazhatják, és ennek révén a szakmai munkában is lépést tudnak tartani a világ fejlett felével – hangoztatta a vezető.


Élénken érdeklődnek is a győri szuperrendszerek iránt az országban működő autó- és egyéb iparvállatok, és többen már éltek is a felkínált együttműködési lehetőségekkel – tette hozzá dr. Horváth Zoltán. Jelenleg járműipari szimuláció (pl. deformáció-vizsgálat) és áramlások okozta rezgések elemzése tárgyában kutatnak a rendszerekkel, és zajlik az egyetem nagy programfejlesztési beruházása, amelynek révén a rendszer képes lesz a többi között az autók körüli légáramlások vizsgálatára, a belsőégésű motorokban zajló üzemanyag-keveredés számítására, a fékek melegedésének modellezésére is. A tanszékvezető úgy látja, a szuperrendszerekhez csatlakozó ipari vállalatoktól származó bevételekből az üzemeltetés teljes költségét finanszírozni tudják majd.


A beruházás az ország ipara és az egyetem számára óriási jelentőségű, és bár a 3,3 terraflops teljesítmény kisebb, mint a világ szuperszámítógépeit összesítő ötszázas listáján lévőké (az első helyen álló kínai National Supercomputing Center in Tianjin számítógép teljesítménye 2566 terraflops), felépítésben elérte a csúcstechnikát. Így mód nyílik arra, hogy amit Győrben kifejlesztenek, azt a világ legnagyobbjain is futtatni tudják, melyre ígéretet is kaptak. Miközben a többi gépet leginkább csak tudományos kutatásra használják, aközben a győri beruházás az ipari alkalmazások előtt nyit teret, és ebben a tekintetben a világ egyik legerősebb ilyen egyetemi rendszere lesz.

Címkék