Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 15. Az év 136. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739418. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Lengyel idegenforgalom: téli sportok – Imre herceg nyomában

Lengyel idegenforgalom: téli sportok – Imre herceg nyomában
Infovilág

A magyar ereklye.A szentkereszthegy.Kevesen tudják, például, hogy a lengyelországi Świętokrzyskie az I. (Szent) István fiától, Imre hercegtől kapott Szent Kereszt-ereklyéről kapta a nevét. Ezt a becses emléket a Szent Kereszt kolostorban tekinthetik meg az érdeklődők, és ugyanott található Szent Imre mellszobra, illetve az István királyt és Szent Imrét ábrázoló képek. A hazánkfiai által méltatlanul alig ismert Szentkereszt-hegy (régi nevén Łysa Góra) az ezeréves lengyel–magyar történelem közös zarándokhelye, Lengyelország legősibb kegyhelye. Középkori krónikák szerint Boleszláv 1006-ban alapította azt a bencés monostort, ahol az Imre herceg ajándékozta ereklyét őrzik. A történetírók szerint Imre vadászat közben eltévedt, s egy angyal mutatta meg neki az utat. A herceg ezért ereklyét adományozott a kolostornak. Az apátság kerengőjét 2002 óta magyar–lengyel kétnyelvű emléktábla díszíti, a következő szöveggel: „A Lengyelország és Magyarország közötti ezeréves barátság, a közös királyok,a  lengyel és magyar katolikus egyház, kivált a bencés apátságok kapcsolatainak emlékére, Szent Imre és a két nép barátságát megteremtő ősök tiszteletére.” A márványtábla másolata Budapesten, a budai, Villányi úti Szent Imre-templomban található.


A HóShow-n kiállító lengyel turisztikai szakemberek más, idegenforgalmi szempontból fontos helyekre is felhívták a figyelmet: ilyen a többi között a Jura és hatalmas szafari park, egy kőkori település Krzemionkiban, s a gyerekek gyönyörűségére az Európai Mese Fővárosa, Pacanów. A téli sportok vásárának színpadán felléptek a Strachowiceből érkezett tánciskolások, akik nagy sikert arattak a Chopin zenéjére koreografált táncaikkal. 


A Lengyel Turisztikai Intézet adatai szerint egyébként 2010 első félévében kilenc százalékkal több külföldi turista érkezett Lengyelországba, mint esztendővel azelőtt. (A beutazásban továbbra az első helyet a németek foglalták el.) Ugyancsak dinamikusan, 3,7 százalékkal növekedett a szálláshelyek száma. A vendégek többsége a panziókat vette igénybe, utána a szállodák következnek, s végül a magánszállások. Az egy napra jutó pénzköltés átlagosan 61 dollár, magyaroké 39 dollár volt.  

Címkék