Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A Spar-lánc elnöke: Felfoghatatlan és törvényellenes a válságadó

A Spar-lánc elnöke: Felfoghatatlan és törvényellenes a válságadó
Infovilág

Az elelmiszer online hírportál nemrég arról tudósított, hogy Feiner Péter – aki egyben a hazai Spar áruházlánc elnöke – a kereskedelmi szektort, ezen belül a nagy kereskedelmi láncokat kiemelkedő mértékben terhelő extraadók bejelentése miatt mondott le az érdekvédelmi szervezet, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) elnöki tisztségéről. "A válságadó miatt kialakult nehéz helyzetben a jövőben teljes erőmmel a Spar vezetésére kívánok koncentrálni" – nyilatkozta az Élelmiszernek Feiner Péter. Emlékezetes: a kormánytöbbség által megszavazott jogszabály szerint a kereskedelmi szektorra sávos adókat vetettek ki. Ennek igen nagy részét öt áruházláncnak, köztük a Sparnak kell kifizetni. A szakmai hírportál tudósítása szerint az extraadó egyik nagy vesztese a Spar lehet, amely az Opten céginformációs szolgálat adatai szerint már a múlt évet is az áruházláncok között legnagyobb, 14,8 milliárdos veszteséggel zárta. Ráadásul, mivel az adót az árbevétel alapján kell kifizetni, a láncnak csak a tavalyi árbevétele alapján több mint 6 milliárdos adókötelezettsége keletkezik.    

Az MTI fentebb hivatkozott híre szerint a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz mellékelt, 2014-ig terjedő kitekintés szerint a pénzintézetek különadója a 2011-i bevételi előirányzatban szereplő 187 milliárd után a következő három évben még 93,5 milliárd forintot tesz majd ki, míg az ágazati különadók a jövő évi 161 milliárdról 2012-ben 166 milliárdra emelkednek és 2013-ban és 2014-ben is további 85,5–85,5 milliárd forint bevételt tervez ebből a kormány.     Ha az extraadóban hosszabb távon gondolkodik a kormányzat, az kettőt jelenthet: vagy nem bíznak abban, hogy gazdasági növekedés lesz, és kitermelődik az extraadó, vagy pedig annyira megtetszett ez az ötlet, hogy hosszú távon gondolkodnak abban az üzletben, hogy nagy cégeket tulajdonképpen megsarcoljanak – vélekedett Feiner Péter, Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. elnöke.    

A hírügynökség tudósítójának kérdésére, hogy mennyit éreznek meg majd a vásárlók a válságadóból, elmondta: nincs jogi akadálya annak, hogy a kereskedők a felvetődött költségeiket részben vagy egészben beépítsék az áraikba. A kereskedelemben dúló éles piaci verseny azonban nem teszi lehetővé, hogy a kereskedők korlátlanul emeljék az áraikat. Annál is inkább így van ez, mert a válságadó struktúrájánál fogva nem egységesen érinti az egyébként egységes piaci részesedéssel bíró kereskedelmi vállalkozásokat. Van olyan vállalkozás, amelyet teljes egészében érint, és tetemes összegű adót kell fizetnie, s van olyan, amelyik nagy piaci részt és nagy piaci erőt képvisel ugyan, de struktúrájánál fogva szinte egyáltalán nem érinti ez az adó. Ebből következik, hogy a piaci árverseny nem fogja engedni, hogy az adóteherrel sújtott piaci szereplők átterheljék az adót a fogyasztóikra.

Címkék