Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bécsben eredeti ötlettel vízi játszótér épül

Bécsben eredeti ötlettel vízi játszótér épül
Infovilág

Ulli Sima környezetvédelmi tanácsnok bemutatja a vízi játszótér tervét.A Víztorony Vízi Játszótér 15 ezer négyzetméteres vízipark 2011-től forrásokkal, vízesésekkel, patakokkal, tavacskákkal és hatalmas fűtengerrel várja a víz szerelmeseit. Augusztus végén kezdik építeni, és 1 millió euróba kerül. A vízi játszóteret Bécs legújabb víztározójának tetején, a wienerbergi víztoronynál alakítják ki. Mivel statikai okokból legföljebb egyméteres földréteget hordhatnak fel a tározóra, a tervezőknek és a kertépítőknek nagy kihívás volt a park kialakítása.

A terület keleti részén minden a szórakozásról és a kikapcsolódásról szól majd, ugyanakkor a látogatók pontosan megismerhetik a víz természetes és ember építette útját a hegyekből a milliós nagyvárosba: az éltető elem a hegyi forrástól aquadukton keresztül jut el a szomszédos víztorony kicsinyített másába.

A víz természetes útját az öt méter magas „hegyen“ fakadó forrás jelképezi, amelynek vízesései a 40 cm mély tavacskába zúdulnak alá. A tóból táplálkozó patak partja mentén található öblök pancsolásra és a vízzel való játékra, kísérletezésre invitálják a gyerekeket. A vízvezeték végén hűsítő párafüggöny kínál menedéket a hőséget megelégelők számára, a gyerekek pedig kipróbálhatják a nagy csúszdát, amely a mini-víztoronyból indul.

A víz útjának minden állomásán interaktív játékok várják a gyerekeket: ugrálással működtethető szökőkutak, dagonyázó-terület, függőhíd és kötél vontatású vízikomp. A parkban természetesen lesz gyerekmosó is, ahol a szülők a hazaindulás előtt kimosdathatják csemetéjüket a sárból, homokból.

A pancsoláshoz felhasznált vizet – szűrés és természetes tisztítás után – visszaszivattyúzzák a víz körforgásának elejére, a hegyi forráshoz. A víz egy részét friss vízzel pótolják, a felesleget pedig elöntözik.

A park nyugati részén a természet lesz az úr. Gondosan ápolt gyep helyett hepehupás talajon sarjadó, hullámzó fűtenger várja a gyerekeket. A kis természetbúvárok itt megismerkedhetnek a száraz rétek élővilágával, ami már az építkezés előtt is jellemző volt a víztározó területére.

Az osztrák főváros vízellátásáról két magashegyi vízvezeték gondoskodik, amely összesen 330 kilométer hosszan szállítja az Alpokból a friss forrásvizet Bécsbe. A főváros harminc víztározója 1,6 millió köbméter víz befogadására alkalmas. A nemrégiben átadott wienerbergi víztározó kapacitása 42 millió liter.

Címkék