Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kovács Ágnes az UNICEF magyarországi sportnagykövete

Kovács Ágnes az UNICEF magyarországi sportnagykövete
Infovilág

Az UNICEF-nek jelenleg 31 nemzetközi jószolgálati nagykövete van, ők nemzetközi szinten képviselik a szervezetet. Olyan személyiségek tartoznak közéjük, mint Sir Roger Moore, Whoopi Goldberg, Orlando Bloom, Shakira, Ricky Martin vagy a Berlini Filharmonikusok. Pillanatnyilag három sportoló is található a nemzetközi UNICEF-nagykövetek között: David Beckham, Leo Messi és Yuna Kim, dél-koreai műkorcsolya olimpiai bajnoknő. Messit és Kimet tavaly nevezték ki.

Az UNICEF nemzetközi nagykövetei mellett léteznek nemzeti nagykövetek is. Őket egy-egy ország UNICEF- képviselete nevezi ki, és elsősorban az adott országban tevékenykednek. Nemzeti UNICEF-nagykövetből ma mintegy 100 tevékenykedik a világon. Magyarországi nagykövet Halász Judit, Presser Gábor és a Nemzeti Filharmonikusok. A nemzeti nagykövetek között is számos neves sportoló akad, pl. Maldini és Totti (Olaszország), Jelena Jankovic és Anna Ivanovic (Szerbia), Fernando Alonso (Spanyolország), a Manchester United csapata (Nagy-Britannia), Diego Forlan (Uruguay).

Ehhez az exkluzív csapathoz csatlakozik 2010. augusztus 1-jétől Kovács Ágnes olimpiai és többszörös világ- és Európa-bajnok úszónő, mint az UNICEF magyarországi sportnagykövete.

Ági 2007-ben, a debreceni Rövidpályás Úszó EB-n kapcsolódott be az UNICEF Magyar Bizottságának munkájába, segítette a szervezetet az adományok gyűjtésében. Most, tanulmányainak befejeztével, mindkét fél szeretné intenzívebbé tenni ezt a kapcsolatot.

Nagykövetként elsősorban két területet kísér figyelemmel: az UNICEF erőfeszítéseit az egészséges ivóvíz biztosítására és a sport szerepét a gyerekek sorsának jobbra fordításában. Első feladata nagykövetként ismét az uszodába vezeti Ágit. Több korábbi úszónagysággal együtt rajtkőre áll augusztus 14-én a budapesti Úszó EB-n megrendezésre kerülő UNICEF jótékonysági váltóban. A nagyköveti kinevezés 3 évre szól és jelképes, 100 forintos javadalmazással jár.

Címkék