Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Illegális letöltés, kalózkodás: kezdődik a webforgalom-figyelés

Infovilág

A kalózkodás elleni törvény végrehajtó szerveként létrehozott Hadopi-ügynökség bejelentése szerint a szervezet felkészült feladatára, és előre láthatólag szeptemberben küldi ki az első, az illegális letöltőket figyelmeztető üzeneteket. A The Connexion hírportál beszámolója szerint a webforgalom hivatalos figyelését július közepén kezdik meg.

Az illegális letöltés visszaszorítását célzó Hadopi-törvény az illegális letöltők háromszori figyelmeztetését írja elő, ennek eredménytelensége esetén lehetővé teszi, hogy a jogsértő magatartást a bíróság az internetkapcsolat egy évig terjedő felfüggesztésével szankcionálja.
 
A jogszabályt első körben 2009 tavaszán fogadta el a francia törvényhozás, alkalmazásának elindítását azonban számos tényező hátráltatta. Alkotmányossági aggályok okán az alkotmánybíróság visszaküldte a törvényt a parlament elé, amely módosítani kényszerült a rendelkezést. A módosítást az alkotmányosságot vizsgáló testület elfogadta, így a törvény hatályba léphetett. Az új kalózkodás elleni rendszer elindításához azonban a francia adatvédelmi hatóság, a CNIL jóváhagyására és a végrehajtáshoz útmutatás nyújtó kormányrendelet kihirdetésére is szükség volt. Miután az adatvédelmi szerv júniusban engedélyezte az illegális letöltők IP-címének a törvény által lehetővé tett követését, a napokban a kormány is kihirdette vonatkozó rendeletét.

A kormányrendelet szerint az internetezők felelőssége internetkapcsolatuk biztonságossá tétele, vagyis annak biztosítása, hogy illetéktelenek ne tudjanak hálózatukra csatlakozni és azt illegális letöltés céljára felhasználni. A biztonságos hálózatüzemeltetés fontos eleme a szabályozásnak, a törvény szerint ugyanis a felhasználók kötelesek bizonyítani, hogy az elvárt biztonsági intézkedéseket megtették, ennek elmaradása ugyanis akár 1500 eurós bírsággal, továbbá egy hónapos kapcsolat-felfüggesztéssel is büntethető. A rendelet szerint ugyanakkor a Hadopi-ügynökség a figyelmeztető üzenetekben köteles tájékoztatni a feltételezett kalózokat arról, hogy hogyan akadályozhatják meg azt, hogy illetéktelenek is használják internetkapcsolatukat.

Címkék