Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Pat Metheny dzsesszgitár-virtuóz újra Budapesten

Pat Metheny dzsesszgitár-virtuóz újra Budapesten
Infovilág

Pat Metheny jó ismerősünk: legutóbb két éve járt Magyarországon, akkor is a Margitszigeten lépett fel, és másutt is többször láthattuk-hallhattuk. Ezúttal az 1977-ben alakult legendás Pat Metheny Grouppal érkezik. Csak ezzel a formációjával tizenhárom albumot készített, összesen negyvennél többet, s ehhez jönnek még a különféle válogatásai. Hét Grammy-díjat gyűjtött be csak a grouppal (egymást követő években), összesen viszont tizennyolcat jegyez az egyik legfontosabb zenei elismerésből. Ezúttal szerzőtársával, Lyle Mays zongoristával, Steve Rodby basszusgitárossal és Antonio Sánchez dobossal érkezik. Mindketten évtizedek óta muzsikálnak vele.

Pat Metheny 56 esztendős; nyolcévesen trombitálni kezdett, 12 éves korától gitározott, 15 éves korára már Kansas legjobb zenekaraival lépett fel, hamar rutint szerzett a színpadon. Methenyt tizennyolc évesen ismerte meg a világ, miután egy fesztiválon néhány dalt játszott Gary Burton vibrafonossal, s csatlakozott is a zenekarához, három évig zenéltek együtt. Első albumával, az 1975-ben megjelent Bright Size Life-fal újraértelmezte a tradicionális dzsesszgitár-hangzást, és azóta is meghatároró volt pályáján a törekvés az állandó megújulásra.
  
Metheny zenésztársa volt a múlt években mások között Steve Reich, Ornette Coleman, Herbie Hancock, Jim Hall, Milton Nascimento és David Bowie. Lyle Maysszel alkotott szerzői együttműködését a kritikusok a Lennon–McCartney- és Ellington–Strayhorn-párosokéhoz hasonlítják. Elektromos és akusztikus darabokat írt gitárra, balettek, nagyzenekari művek, modern dzsessz-darabok és rockdalok szerzője és előadója.

Tanárként is népszerű: 18 évesen, a legfiatalabbként tanított a Miami Egyetemen, egy évvel később a Berklee College of Music tanára, ahol húsz évvel később tiszteletbeli doktorrá avatták. A fiatal zenészek azért is tisztelik, mert az elektronikus zenét ugyanolyan értékesnek tartja, mint a klasszikus stílusokat. Az első dzsessz-zenészek között ismerte el komoly hangszernek a szintetizátort. Többfajta gitár, például a szoprán akusztikus gitár, a 42 húros Picasso-gitár vagy az Ibanez PM-100-as dzsessz-gitár „kifejlesztésében” vállalt szerepet. Többször elnyerte a legjobb dzsesszgitáros címet, aranylemez lett a Talking, a Letter from Home és a Secret Story című albuma. Évente 120–240 koncertet ad.
       
A Day Trip című lemezén hallható az Is This America? dal, amellyel a Katrina hurrikán New Orleans-i pusztítását idézte fel. Albumai csak a Billboardon tíz első helyet értek el. Szerzeményei között nagyzenekari művek is találhatók, és komponált balettzenét is. 

Címkék